Цветанов посети Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ

Цветанов посети Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ
Цветанов посети Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ / снимка: Пресцентър на МВР

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посети централата на Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ, съобщиха от МВР.

Службата е създадена през 1948 г. и е едно от елитните звена в правоохранителната общност на САЩ, противодействащо на форми и прояви на международния тероризъм в горещи точки на света като Ирак и Афганистан. Също така има значителен принос и в противодействието на международния наркотрафик, организираната престъпност, корупцията и киберпрестъпленията във ВВС на САЩ.

Министър Цветанов и командващият Службата бригаден генерал Кевин Якобсен обсъдиха конкретни цели и задачи на двустранното сътрудничество. Те изразиха съгласие, че интегрираният подход в разследванията е от особена важност, тъй като позволява в рамките на дадено разследване да участват и други основни звена от американската правоохранителна рамка - Федералното бюро за разследване, Агенцията за борба с наркотиците - ДЕА, Департамента за вътрешна сигурност, които да използват своите оперативни възможности за постигане на бързи и конкретни резултати в противодействието на престъпността.

По време на разговора беше обърнато специално внимание на взаимодействието с Интерпол в разследването на престъпления, касаещи международен тероризъм и организирана престъпна дейност. В тази връзка министър Цветанов запозна ген. Якобсен с резултатите от посещението на Генералния секретар на МОКП Интерпол Роналд Нобъл в София в началото на ноември. В хода на срещата бяха набелязани конкретни форми на двустранно сътрудничество между МВР и Службата за специални разследвания на ВВС на САЩ. Беше договорено американската страна да предостави експертни знания и методики за обучение на правоохранителните органи и по-специално на Института по психология на МВР при използването на полифизиограф в всекидневната оперативна дейност.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов проведе среща и със съветника на президента Обама по въпросите на киберсигурността Майкъл Даниел.

Двамата обсъдиха въпроси на двустранното сътрудничество в областта на киберсигурността и киберпрестъпленията. Министър Цветанов изрази задоволство от факта, че след срещата със специалния съветник на президента Обама по въпросите на тероризма Джон Бренън сега има възможност да разговаря и със съветника по въпросите на киберсигурността - двете основни и най-важни теми на двустранното сътрудничество в правоохранителната сфера.

Българският вицепремиер запозна американската страна с направеното от България в тази област през последните три години, като изведи основните приоритети на правителство - налагането на България като регионален лидер и повишаване експертния капацитет на правоохранителните органи. Той посочи, че в тази насока значително са помогнали двете регионални конференции (проведени през 2011 и 2012 г. в София) по проблемите на киберпрестъпността. По думите му форумите бяха предпоставка за създаването на Регионална платформа по киберпрестъпления, която има за цел да подпомага значими разследвания в България и региона. От името на американската администрация Майкъл Даниел изрази благодарност за постигнатите високи нива на сътрудничество в борбата с престъпленията в киберпространството.

В подкрепа на оценката, че България се е утвърдила като регионален лидер в областта на киберсигурността той посочи предстоящото изпращане в България на допълнителен специален агент от Федералното бюро за разследване. От територията на нашата страна агентът на ФБР ще покрива още 12 други държави в областта на противодействието на киберпрестъпленията. Друг пример за високото ниво на двустранно сътрудничество е предстоящото изграждане на специализирано оперативно звено между ГДБОП, Сикрет Сървис и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ по противодействие на престъпленията в Интернет. Според Майкъл Даниел тези две нови инициативи ще бъдат реалното надграждане на двустранните отношения в тази област.

Министър Цветанов и Майкъл Даниел обсъдиха редица аспекти на двустранното и многостранното сътрудничество в областта на противодействието на киберпрестъпленията. Беше достигнато до общо съгласие, че са налице нови предизвикателства и заплахи, на които трябва да бъде противопоставена единна международна правоохранителна система при строго спазване на всички граждански права и демократични свободи.

Директорът на ГДБОП - МВР гл. комисар Станимир Флоров и прокурор Ася Петрова изразиха надежда, че ще бъдат запазени и дори увеличени, досегашните нива на обучение за служителите от правоохранителната сфера. Поради спецификата на този вид разследваща дейност е необходимо специализираното обучение да бъде провеждано и по регионалните структури на МВР, прокуратурата и съдебната власт в страната. За целта ще се разчита както на Международната академия за обучение по киберразследвания базирана в София и финансово подпомагана от Фондация "Америка за България", така и на помощта на различни програми, финансирани и инициирани от американската администрация, бизнеса и неправителствения сектор. Даниел увери българската делегация, че американското правителство е силен поддръжник на всякакъв вид обучителна дейност, тъй като това създава предпоставки за увеличаване капацитета на международното сътрудничество и взаимодействие.

В края на разговора министър Цветанов отправи покана към Майкъл Даниел да посети България в удобно за него време през 2013 г.

10 часа

Задържаните за престъпната схема на Летище София остават за постоянно в ареста

Всички задържани за трафик на мигранти през Летище София остават за постоянно в ареста, ...
14 часа

Къща-паметник на културата се срути пред туристи в Карлово

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. При инцидента няма ...
15 часа

Пет нови случая на морбили в Пазарджик

За пет нови случая на морбили в Пазарджик информира Дарик директорът на Националния ...
16 часа

Агресивен питбул жестоко нахапа дете в пловдивско село (ВИДЕО)

Питбул нахапа жестоко дете в пловдивско село, съобщи ...
18 часа

Десетки жертви при нападение в Афганистан в началото на свещения месец Рамазан

Най-малко 18 души са загинали, предимно цивилни, при самоубийствено нападение с кола ...
18 часа

В неделя остава облачно и дъждовно

Прогноза за времето за 28 май, неделя   През нощта и утре до обяд облачността ще е значителна ...
19 часа

Още един граничен полицай ще бъде задържан за разбития канал през Летище София

Още един граничен полицай ще бъде задържан във връзка с разбития канал през Летище ...
22 часа

Министрите се събраха на извънредно заседание (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите,  за да обсъдят ...
23 часа

Общото събрание на прокурорите изслушва кандидатите за ВСС

Общото събрание на прокурорите в България за избор на членове на Висшия съдебен съвет ...
1 ден

Дефект в зрителното поле може да е симптом при мозъчен инсулт

Леки временни смущения в зрението могат да бъдат единственият симптом при инсулт. ...
1 ден

В понеделник се очаква край на кризата в ТЕЛК

Край на кризата в ТЕЛК се очаква в понеделник, съобщава ...
1 ден

Разбиха канал за трафик на културни ценности, действал у нас, Турция и Франция (СНИМКИ)

При международна полицейска операция е разбит нелегален канал за трафик на културно-исторически ...
1 ден

Шофьор се отърва с комоцио след зрелищна "каскада" (СНИМКИ)

57-годишен мъж е с комоцио, след като излетя с колата си от пътя Падеш-Благоевград от ...
1 ден

Ограничават свободното движение на мигрантите у нас

От края на юни бежанците, настанени в центровете в София, Харманли и сливенското село ...
1 ден

Патриотите предлагат затвор и глоба от 5000 лв. за проповядване на радикален ислям

Затвор от една до пет години и глоба от 5000 лв. за проповядването на радикален ислям. ...
1 ден

Биячът на лекари в Бургас: Не си гледаха работата като хората

23-годишният Кирил Нойков, който на 24 май преби двама лекари и един охранител в бургаска ...