/ iStock/Getty Images
Завръщането на гимназистите в класните стаи остава под въпрос, след като днес здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че все още не е взето окончателно решение.

Заповедта на здравния министър, според която гимназистите ще учат в онлайн среда, изтича този четвъртък на 12 ноември. Дали ще има нова заповед, с която той да нареди повсеместно дистанционно обучение за учениците в горните класове на фона на разрастващата се епидемия от Covid-19, предстои да видим. 

Засега се планира онлайн да учат учениците от училищата, където има 20% заболели, каза по-рано днес Ангелов. И това е единствената централизирана заповед - останалите зависят от кризисните антиковид-щабове по места.

И докато в София все още не е решено дали гимназистите ще се върнат в училищата, в много градове в страната онлайн обучението беше удължено. 
За преминаване към облайн обучение там решения ще се взимат от директорите на училищата и от кметовете, които са председатели на Общинските кризисни щабове.

Така например в Пловдив вече е решено - учениците от 6-ти до 12-ти клас ще се обучават онлайн до 22 ноември. Там остават затворени 56 училища.

В област Плевен засега няма да се затварят училища и няма да се преминава към дистанционна форма на обучение заради коронакризата. Там децата се връщат на училище още в четвъртък.

Във Велико Търново пък удължиха дистанционното обучение до края на месеца. 

В Бургас заради притесненията на училищните директори вече има готовност за преминаване към обучение в електронна среда от разстояние и за учениците от 5-ти до 7-ми клас.


Решението се очаква да бъде взето утре от областния щаб. Столичният щаб също ще вземе своето решение в сряда.

Във Варна обаче няма да има масово затваряне на училища.

За останалите области на страната все още не е взето решение за удължаване на мярката за учениците, очаква се това да се случи със заповед на министър Ангелов.