България е платила 1,7 млн. лева обезщетения по спечелени в Страсбург дела
България е платила 1,7 млн. лева обезщетения по спечелени в Страсбург дела / cнимкa: Sofia Photo Agency

До 2008 г. страната ни е изплатила обезщетения от 1, 7 млн. лв. по решения на Европейския съд по правата на човека към Секретариата на Съвета на Европа. Съдът е допуснал 146 жалби, като най-често нарушения са констатирани касаещи свободата и сигурността, правото на справедлив съд, правото на зачитане на личен и семеен живот. Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева на среща с Женевиев Майер, директор на отдел по изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека към Секретариата на Съвета на Европа, информира БГНЕС.

„Почти на месец има заседание в Министерски съвет, в което аз внасям точка на признаване на тези решения, а вземането на решения е да бъдат изплатени конкретни обезщетения по делото. Делата като че ли намаляват”, констатира министър Тачева.

В момента Европейският съд се произнася по дела отпреди 2000 г. Срещата й с Майер е част от опита на България да избегне наказателните присъди от съда. В голяма част това, което засяга Министерство на правосъдието и правителството като цяло е свързано със законодателните промени, заяви Тачева и изтъкна, че са промените в Закона за СРС и готовия, но все още невнесен Закон на митингите и стачките. За последния закон Тачева ще поиска становището и на Венецианската комисия.