/ iStock/Getty Images
България е взела политическо решение да проучи възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство, сред които е и Република Албания. Това е казал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на среща с извънредния и пълномощен посланик на Албания Доника Ходжа, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Срещата е била осъществена по молба на посолството на Албания.

Помощта ще бъде възможна след обезпечаване на българските национални потребности, при спазване на националните процедури на страните за това и на условията на всяко от предварителните споразумения, сключени между Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти.

Посланик Ходжа е отправила добри думи за здравната система на България заради "прекрасното справяне с всички предизвикателства, наложени от коварната пандемия". Тя е обърнала внимание на затрудненията при осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за населението на Албания и е отправила запитване за възможностите за осигуряване на тези ваксини от България.

Министър Ангелов и посланик Ходжа са се договорили да работят върху логистични варианти за доставка на ваксината, за да бъдат подготвени, когато е възможно да се пристъпи към осигуряване. Двамата са си пожелали ползотворното сътрудничество между двете държави да продължи и занапред.
БТА