/ iStock/Getty Images
"В следващите 3 месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК ваксините, така те ще са повече от векторните". Това сподели Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ на брифинг пред "Пирогов".

"След дълги преговори е защитен националният интерес", обясни той.

Ваксината на Pfizer е 100% ефективна при деца между 12 и 15 години

Вчера стана ясно, че страната ни ще получи близо 1,3 млн. от ваксината на Pfizer/BioNTech. Те са част от тези 10 млн., за които ЕК се споразумя с Pfizer/BioNTech за ускорена доставка през второто тримесечие, а останалата част ще бъде за четвърто тримесечие.

Според директора на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" проф. Асен Балтов. в следващата седмица ще бъде предложено да се включат в имунизацията и хората, попадащи в 4-та фаза -  възрастните граждани и хронично болните. Това ще позволи до юни да се достигнат над 50% ваксинирани и като се добавят вече преболедувалите ще се достигнат заветните 70% за колективен имунитет.

COVID-19: По-заразни, по-резистентни, по-притеснителни - какво се знае за вариантите

На 4 април продължава ваксинационният процес, уточни Кирилов. Вече 500 000 дози от ваксините срещу коронавирус са поставени у нас.

Всяка партида от ваксините задължително минава през тестване на няколко нива преди да бъде пусната за употреба
, това е и една от причините да се забавят поръчките в първото тримесечие, отбеляза Балтов.

Поетото като план и ангажимент - преди края на тази седмица да се постигнат 500 000 поставени дози, вече е факт, заяви Кирилов, като добави, че справка от днес сочи, че те са поставени в страната. Ваксинационният процес продължава, всички записали се през електронната система, искащите да преминат през "зелените коридори", или тези, които са част от изпълнението на фазите, ще могат да бъдат ваксинирани и утре.

Проф. Асен Балтов подчерта, че ваксините не са "прости хапчета".

"Знаете, от вчера има информация, че 15 млн. дози са били бракувани в САЩ поради проблеми в процеса на производството им. Всяка партида от ваксините задължително минава през тестване, и то на няколко нива, преди да бъде освободена за употреба. Това е и една от причините за забавянето на поръчките в първото тримесечие", каза Балтов и добави, че 100 000 души в страната вече са получили и двете си дози. Той се надява да се достигнат около 2,5 до 3 млн. в края на юни, така че всички да живеем малко по-спокойно и по-нормално.

Богдан Кирилов каза още, че единственият лекарствен продукт с показания за лечение на COVID-19 е "Ремдесивир", от който през март са били доставени 18 000 флакона, а през настоящия месец продължават доставките на още толкова, за да може препаратът да бъде осигурен за лечебните заведения.

На въпрос защо е трябвало да се стигне до това да ни помагат другите държави и не сме успели да си набавим количествата ваксини, без да има солидарност от тях, Богдан Кирилов каза, че основната причина е забавените доставки от един от производителите - с над 70 процента по-малко от предварително обявеното.

"При необходимост сме готови да правим между 20 и 25 хиляди дози на денонощие. Проблемът наистина е в доставката, а в момента, в който имаме достатъчно ваксини, ще видите как този процес ще нарасне и ще стане по-устойчив в рамките на следващите три месеца", заяви проф. Балтов.

На въпрос за възможността за свободен избор на ваксина, проф. Балтов каза, че първо ще мине четвъртата фаза. В момента свободно единственото, което е разрешено, дори в момента продължава да се извършва ваксинация, е с ваксината на "Астра Зенека", има "зелен коридор". Днес в него само в "Пирогов" са ваксинирани над 70 човека.

В отговор на въпрос за хората в COVID-отделенията, Балтов каза, че в "Пирогов" е създадена необходимата организация. Ние винаги откриваме една секция, която е за хоспитализираните пациенти. Тези, които са в Ковид отделенията - има определена мобилна секция, създали сме необходимата организация, има лични предпазни средства и дезинфектанти. Има и предадени бройки на желаещи да гласуват от COVID-отделенията, до вчера бяха 110. Всичко необходимо от нас е направено, добави проф. Асен Балтов.