България подкрепя инициативата rescEU на ЕК за действия при природни бедствия. Страната ни ще работи по темата по време на Българското председателство в работни групи и на по-високо ниво. Това каза пред журналисти в Министерския съвет вътрешният министър Валентин Радев. Той присъства на среща на премиера Бойко Борисов с Христос Стилианидис - европейски комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи.
 
На срещата, направена по инициатива на комисар Стилианидис, са били обсъдени приоритетите в сферата на хуманитарната помощ и реакцията при кризи, като акцент е бил поставен върху инициативата rescEU - предложението на Европейската комисия за нова европейска система за справяне с природните бедствия, което ще допълни и подсили Механизма за гражданска защита на Съюза.

Камено и Одрин ще правят система за ранно предупреждение

Борисов Христос Стилианидис
Пресцентър, Министерски съвет


Комисарят има надеждата, че България ще подкрепи тази инициатива, която да направим така, че европейските граждани да бъдат по-добре защитени от бедствия и аварии, каза Радев. Комисар Стилианидис иска този процес да приключи до края на 2018 г., добави министърът.
 
Еврокомисарят Христос Стилианидис благодари на премиера Бойко Борисов, на българското правителство и на българските медии за подкрепата за инициативата rescEU. Днес имахме много конструктивна среща по темата, подчерта той. Обсъдихме и други въпроси от геополитическо значение, добави той. Съгласен съм с позицията на Борисов, че природните бедствия през последните години доказаха, че сега съществуващата система за реакции в Европа вече не отговоря на потребностите, каза Христос Стилианидис. Трябва да засилим капацитета в цяла Европа за реакции при земетресения, медицински бедствия, както и такива от химическо естество и др., добави Стилианидис. Тази инициатива не заменя, а само ще надгради националните системи за действия при кризи, за да може да са реагира бързо и ефективно чрез спасителни операции, добави той.

Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?
 

Борисов Христос Стилианидис
Пресцентър, Министерски съвет

България вече играе възлова роля по отношение на механизма за гражданска защита в Европа, каза Христос Стилианидис. Това важи за всички области на възникнали бедствия, било то горски пожари или наводнения, добави той. България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ за Гърция, Турция или Черна гора. Използвам случая да благодаря на българския народ за това, каза още той. Това е доказателство на практика за реалната солидарност, която съществува в ЕС, когато трябва, каза комисарят. България играе сега възлова роля за възможно най-бързото развитие на това предложение за политика, посочи Стилианидис.