/ dariknews.bg

С пълно мнозинство местният парламент в Камено прие Общината да кандидатства по общ проект с Горско стопанство Одрин, Турция – „Заедно срещу бедствията“  по Програма ИНТЕРРЕГ за Трансгранично сътрудничество между България-Турция 2014-2020. Целта е „Предотвратяване и смекчаване последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия в трансграничния регион“.

По този начин общината ще може да постави система за видеонаблюдение в най-засегнатите при наводнения райони и да следи нивата на река Русокастренска, както и състоянията на деретата. Система за ранно предупреждаване е крайно необходима на общината предвид бедствието от 25 октомври м.г. и тежките ситуации след проливните дъждове през март т.г.

Общинските съветници също така приеха с пълно мнозинство и участието на Общината по други трансгранични проекти, свързани с благоустрояването на района около крепостта Русокастро.

Единият проект предвижда изграждане на паркова среда и комплексна зона за активен отдих посредством строителството на площадка за игра на открито,  комплект спортни съоръжения за спорт на открито, класна стая на открито, пътека за боулдър и скално катерене, площадка за спортна стрелба с лък  и беседки за отдих.

А другият проект е свързан с изграждане на павиран път до западния вход на самата крепост. Необходимостта от осигуряване на транспортен и пешеходен достъп е от ключова необходимост, както за продължаване на дейностите по консервация и реставрация на крепостта, така за последващата експлоатация на  обекта.

По време на тридесет и петото заседание днес кметът Жельо Вардунски предложи да бъде изграден паметник на Васил Левски в град Камено. Предложението му ще бъде входирано и обект на дебати на следващата сесия.

През следващия месец общината ще се съобрази и с мнението на гражданите по въпроса къде да бъде поставен паметника на Апостола на свободата.