/ Министерство на туризма
Вярвам, че с взаимни усилия и сътрудничество ще възобновим максимално бързо туристообмена между нашите две страни. И се надявам в най-скоро време да се справим с пандемията от коронавирус и да се върнем към нормалните норми на отношенията ни в туризма. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с посланика на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко.

Министър Николова каза, че българското правителство високо оценява традиционно приятелските отношения с Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. По думите ѝ проевропейската ориентация на Украйна, споделените евроатлантически ценности и наличието на най-голямата историческа българска общност в чужбина (над 200 000 души) на нейна територия допълнително подсилват тези отношения и създават солидна основа за по-нататъшното им укрепване във всички области от взаимен интерес, включително и в областта на туризма.

Министър Николова цитира данни, според които през 2019 г. Украйна е заемала 6-то място от всички държави по брой туристически посещения – над 471 000 са посетили страната ни с туристическа цел, което увеличение от 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните 10 години.

По време на разговора вицепремиерът и посланика обсъдиха пандемичната обстановка в двете страни, като министър Николова увери г-н Москаленко, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемични мерки във всички места за настаняване и места за хранене и развлечения.

Н. Пр. Виталий Москаленко каза, че търговските взаимоотношения между двете страни се развиват нормално, въпреки пандемията. Тази година стокооборотът ще бъде около 700-800 милиона долара. По думите му туризмът между двете държави също е на много добро ниво. Той благодари на министър Николова за това, че украинските граждани това лято са имали възможност да идват у нас на почивка само с PCR тест. Надявам се следващият сезон да  бъде също успешен, изрази надежда посланика.

Чрез посланика министър Николова отправи покана към г-жа Мариана Олескив, председател на Украинската агенция за развитие на туризма да посети България.