Бъчварова: Няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци
Бъчварова: Няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци / снимка: БГНЕС, архив
Бъчварова: Няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци
81664
Бъчварова: Няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци
  • Бъчварова: Няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци

България няма да търгува членството си в Шенген с приемането на бежанци. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на ХII- тата Международна конференция за сигурността в Югоизточна Европа, която се проведе в София. Бъчварова беше категорична, че едно отстъпване по въпроса с приемането на бежанци в страната ни би омаловажило нашите позиции. Вътрешният министър коментира, че за последната една година миграционния натиск към страната ни се е увеличил 4 пъти, а заплахата от тероризма се е превърнала от глобален и в национален проблем.

14 години след безпрецедентния терористичен атентат в САЩ едва ли някой е предполагал кои ще са предизвикателствата пред сигурността, които ще срещаме днес, заяви по време на форума вътрешният министър.

Бъчварова отчете четворно повишен бежански натиск на границата ни от началото на годината, но посочи, че в последните седмици той намалява. По думите й всички международни анализи сочат, че бягащите от войната хора преминават през страната ни, но независимо от условията за живот, които им предоставяме, тяхната единствена цел е да достигнат Германия. В тази връзка Бъчварова коментира:

„Идването на толкова много хора от различни краища на света доведе и техните проблеми при нас. По официална статистика за тази година към момента те са 400 000, вероятно ще стигне милион".

По думите й тези потоци от хора имат една цел и това е Германия. Интересът им към страната има икономически характер, но е свързан и с факта, че там има общности, в които те се чувстват близки, допълни министърът. В тази връзка Бъчварова заяви, че лично тя няма отговор как хора, които не желаят да останат в страната ни, могат да бъдат накарани да се установят тук за по-дълго време.

Вътрешният министър гарантира, че страната ни няма да търгува влизането си в Шенген с прием на имигранти и попита, защо след като Европа дава свободно право на придвижване на бежанците, не предоставя такова на пълноправни граждани на ЕС, каквито сме ние.

По време на форума нарастващите рискове към националната сигурност коментираха и военният министър Николай Ненчев и директорът на ДАНС Димитър Георгиев. България е „остров на спокойствието" предвид ситуацията в региона, коментира шефът на родното ФБР:

„Към момента страната ни остава предимно транзитен пункт за придвижване на мигрантите към държави от Централна и Западна Европа. Мощен криминогенен фактор, значим и за сигурността, и за международния авторитет на страната ни, са каналите за прехвърляне на мигранти с участието на български граждани. Към момента сме спрели около 61 000 мигранти, които е трябвало да преминат през нашата територия. Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани в страната на терористични групировки в Сирия и Ирак", каза Димитър Георгиев.

Военният министър Николай Ненчев отчете огромният риск към Европа в лицето на разрастващата се мрежа за набиране на доброволци за ИДИЛ. По думите му, силно притеснителен е фактът, че все повече нараства броят на хора от европейски държави, които се вливат в структурите на терористичната организация.