Брендо получи 20 години затвор в Италия
Брендо получи 20 години затвор в Италия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо получи 20 години затвор в Италия.

Той е признат за виновен за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. Наказанието на Брендо е в пълния размер, поискан от прокуратурата. Това е и максималното наказание, предава bTV.

Останалите българи в мегапроцеса „Какаинови крале" получиха по-малки от исканите от обвинението присъди. Соченият за дясна ръка на Банев - Тинко Гарев е осъден на 15 г. затвор или с три по-малко от пожеланите 18 г. лишаване от свобода.

Заради отпадането на едно или друго обвинение Радослав Атанасов вместо 14 години затвор получи 10 години, Захари Марков - 9 години и 4 месеца вместо 11 години, а Ивайло Йорданов - 6 години и 4 месеца вместо 9 години. Италианецът от български произход Николай - Силвио Йовчев, пък би трябвало да прекара в затвора 7 години и 2 месеца вместо 9 години, защото е сътрудничил на правосъдието.

Присъди получиха още шестима италианци, един словенец и един румънец.

Така делото „Кокаинови крале" на практика приключи за около четири месеца.

Банев има и присъда на първа инстанция от български съд за пране на пари. Според нея той трябва да изтърпи наказание от 7 години и половина затвор.

Проблемите му с правосъдието обаче не свършват дотук. Румъния вече месеци наред чака той да й бъде предаден, за да го съди за трафик на кокаин.