/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов увери пред БНТ, че всички членове на ГЕРБ, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти и строителството на къщи за гости, ще си понесат отговорността.

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева
 
Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки, който не е мислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност“, посочи премиерът и добави, че подаването на оставка е „половината от работата“.
 
„Ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта и да се върнат парите“, допълни Борисов.
 
Той изрази съжаление, че скандалите нанасят тежки щети на ГЕРБ, въпреки големите постижения по време на участието й във властта.

Борисов: Има ли виновни за къщите за гости - да се уволняват и да се дават на прокурор
 
Борисов благодари на медиите, че с разследванията си са извадили наяве нарушенията.
 
Запитан дали ще подаде оставка, той заяви, че ще приключи мандата си и отново отхвърли твърденията, че следващата му цел е президентският пост.
 

Борисов увери, че след като приключи мандата си като премиер, ще се оттегли в партията.

Борисов: Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара, искам оттук да излезем силни

 
Той подчерта, че денят на прошката за заместника му Цветан Цветанов ще е на 26 май - денят на европейските избори и оприличи скандала с апартамента на Цветанов на „пускане на катран в кацата с мед“, като увери, че си е направил изводите.
 
От човек с изключителен авторитет, той заличи всичко добро с това, което направи“, допълни той.
 
По повод отношенията с президента Румен Радев, Борисов коментира, че двамата имат различия, но по много въпроси работят заедно.

Премиерът Борисов: Проектът за становище на КСНС беше предизборен подарък за Нинова

 
Министър-председателят коментира и очаквания избор на "Фолксваген" за инвестиция в нов завод в Югоизточна Европа, където България, Сърбия и Турция са възможни дестинации. До две седмици бордът на директорите на германският автомобилостроител ще пристигне у нас за оглед на възможния терен, където ще бъде евентуално построен заводът му.
 
Борисов съобщи, че на 7 май българската делегация по преговорите за купуване на нов самолет за бойната авиация ще замине за преговори в САЩ. Ако се постигне договореност за цената и за искането за 10% реинвестиции в България, искане за промяна в бюджета за депозиране на първа вноска за покупката, ще бъде внесено в Народното събрание.
 
Предстои на 20 май в Кирково да бъде направена и първа копка на газовия интерконектор с Гърция.

Кога ще е готова цялата магистрала „Хемус“?

 
До 2-3 години Северна България ще бъде напълно променена, увери още премиерът. Тогава ще бъде завършена магистрала "Хемус". До края на годината тя ще стигне до Плевен и Ловеч.
 
Министър-председателят заяви, че миграционната опасност стои пред България "с пълна сила", но че в момента миграционен натиск у нас няма.
 
Борисов коментира предстоящото посещение на папа Франциск като "политически знак към това, което направихме".
БНТ