/ БГНЕС
При отказ провинилите се да бъдат задържани в териториалните структури на МВР
ВМРО внася в деловодството на парламента промени в Закона за административните наказания, с които се предвижда полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото при нарушавана на обществения ред и задържане в териториалните структури на МВР при отказ. Мерките ще бъдат прилагани след решение на съда.

Законодателната инициатива представи на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" и депутат от ВМРО Искрен Веселинов. В момента подобна мярка съществува като част от пробацията, сега ние превръщаме в административна мярка кражбите на дърва, на ток и др., които попадат в Наказателния кодекс, добави депутатът.

Полицията в Габрово реагирала със закъснение на извършения побой

Той уточни, че наказанията ще бъдат за едно нарушение и могат да са между 40 и 200 часа годишно полезен труд като съдът ще реши кога да се полага, ако провинилият се е обществено зает човек. Веселинов подчерта, че мерките далеч не са насочени само срещу циганското население, но там, може би, ще имат най-видимия ефект.

Ако обаче провинилите се не отидат да положат труд доброволно, това ще е основание за задържане в териториалните структури на МВР, където ще бъдат принудени да го направят, отново след съдебна процедура и решение, уточни Веселинов. Изпълнението да бъде през службите за пробация, предвиждат вносителите.

Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след снощния протест

Предложенията на ВМРО били продължение на заявката за такива мерки, анонсирана преди няколко дни от вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов. Един от най-големите проблеми, който трябва да бъде "лекуван" при ромското население, е чувството за безнаказаност, имаме нужда от нов вид наказание, посочи Веселинов. Той уточни, че с промените са запознати и останалите партии от малката коалиция. Необходими са законодателни мерки, за да се интегрира, най-вече ромското население, приучавайки го да спазва законите, да полага труд, да се образова, подчерта депутатът.

Той прогнозира, че ако поправките не бъдат приети, честотата и мащабът на инцидентите като в Габрово и Войводиново ще нараснат. Безредието не е нещо, което подкрепяме, но трябва да сме наясно, че това обществено напрежение е заради неглижиране на проблематиката десетилетия наред, коментира Искрен Веселинов действията на недоволните граждани в Габрово.
БТА