Инструктори излязоха на протест
Инструктори излязоха на протест / DarikNews.bg Иван Лазаров
Протестиращите са против електронната система за контрол и промяната в броя на учебните часове
Автомобилни инструктори и ръководители на учебни центрове от цялата страна се събраха на протест срещу готвените нормативни промени в сектора. Десетки учебни автомобили изпълниха пространството около столичния храм-паметник „Свети Александър Невски“, за да поставят своите три основни искания – отпадане на електронната система за контрол, отпадане на промяната в броя на учебните часове, както и по-адекватни институционални и браншови решения в сферата на пътната безопасност.

Инструктори излязоха на протест
DarikNews.bg Иван Лазаров

Росен Желязков: Корупцията покрай шофьорските курсове е 3 млн. годишно

Протестиращите се разграничават от бранша и браншовите структури, които подкрепят проектопромените.

„Браншовите организации излизат и изказват мнение на автошколите и инструкторите, което не съвпада с нашето. Ние не сме „за“ selfie-тата (камерите, които да записват целия курс – б. р.), нито за увеличаване на часовете. Ние сме „за“ контрол, но не по този начин. Не за този контрол“, посочи пред DarikNews.bg Стоян Стоянов, автоинструктор от Стара Загора.

Инструктори: Ще има увеличение на шофьорските курсове

От бранша се притесняват, че ако броят на учебните часове зад волана се увеличи, това ще повиши цената на курса, което пък ще доведе до отлив на клиенти.

Инструктори излязоха на протест
DarikNews.bg Иван Лазаров

„И сега курсистите имат право да си вземат колкото искат часове. Над 70% от всички курсисти взимат шофьорска книжка от първия път. Всичко е в изпита. Там трябва да е контролът на държавата“, смята Стоянов.

Шофьорските курсове рязко поскъпват?

„Това е изкуствен контрол. Трябва да купим една скъпа техника, както и приложения за телефоните. Да си купим мобилен интернет. Безсмислено е. Няма кой да ги следи тези неща“, допълва колегата му Петър Кушлев от Велико Търново.

Инструктори излязоха на протест
DarikNews.bg Иван Лазаров

От бранша са пресметнали, че ако готвените промени станат факт, цената на един курс ще се повиши с около 220 лева, а ако се въведе и GPS контрол – още повече.

Над 96% от инцидентите на пътя са по вина на шофьорите

Инструкторите настояват още за отпадане на кормуване в мъгла, през нощта, както и по магистрала. Предлагат и повишаване в заплащането на изпитващите с цел привличане на висококвалифицирани специалисти и експерти. Всички свои искания и предложения протестиращите са събрали в специално становище, което са изпратило до министерствата на транспорта и образованието, както и до Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.