До 5000 лева глоба за автоинструктори, обучаващи без разрешение
До 5000 лева глоба за автоинструктори, обучаващи без разрешение / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

500 лева ще е глобата за автомобилни инструктори, които издават удостоверения за преминат курс за правоспособност, без да са обучавали кандидата за шофьорска книжка. Това реши парламентът като прие окончателно промените в Закона за движение по пътищата. В случай, че инструкторът не притежава разрешение за обучение или пък не отговаря на изискванията, глобата може да достигне до 5000 лева и отнемане на лиценза за две години.

Въвеждат се и строги мерки срещу издаване на неверни документи за техническа годност на автомобилите, като глобите достигат до 5000 лева.

Депутатите вече приеха годишният преглед на моторните превозни средства да се снима чрез камера, монтирана в съответния контролен пункт, като информацията ще се вижда в реално време от инспектори от автомобилната администрация.

В Закона за движение по пътищата залегна и още един текст, който налага пълна забрана за преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки. Изключение за това ще бъдат единствено специално обозначените места за паркиране. С окончателното гласуване на текстовете в закона и собствениците на скутери и други моторни превозни средства вече ще бъдат длъжни да проверяват техническата им изправност поне веднъж на всеки две години.