/ БТА
"Длъжни сме да направим едно последно усилие и да спасим доверието в Изборния процес". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на групата.

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател (ВИДЕО)

Според нея народните представители са длъжни да гарантират, че следващите избори ще са прозрачни и честни и депутатите уважават народа си. "Молим всички системни партии да поканят своите представили в ЦИК да приемат решение, с което секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с резултата, показан от машинния протокол.

По този начин ще имаме двойна гаранция, че изборите са били честни", заяви още Десислава Атанасова. По думите й, ако данните съвпаднат навсякъде, толкова по-добре. "Но ако някой ни каже, че няма нужда това да се прави и че щом в Изборния кодекс не пише, че трябва да се броят разписките, значи не трябва да се броят, ще му кажем, че ако той наистина мисли така, явно знае кой се е приготвил да открадне изборите и да подмени волята на хората.

На консултации при Радев: Партиите представиха кандидатите си за ЦИК

Ако някой ни каже, че в досега действащия Изборен кодекс, приет от предходно Народно събрание, не са се броили разписките, ще кажем, че е може би е било пропуск на предишните.

Ако вие твърдите, че сте по-добри, тогава гарантирайте честен и демократичен изборен процес", заяви Атанасова. Тя изрази увереността си, че президентът на Републиката също би подкрепил такова предложение.

"Ако това наше предложение бъде отхвърлено от мнозинството в ЦИК, ще настояваме всички наши представители в СИК да не напускат помещенията, докато контролните разписки не бъдат преброени и сверени от резултата от машинния протокол.

Борисов: Председателят на ЦИК най-вероятно ще бъде от партията на Слави Трифонов

Нашата единствена задача е да гарантираме прозрачни и честни избори
. Това е задачата на ЦИК, това е задачата на служебното правителство. Може да ни наречете старомодни и аналогови, но ние няма позволим да се създават предпоставки за опорочаване на вота. Нека заедно гарантираме, че изборите ще са честни в името на България", каза още Десислава Атанасова
Агенция "Фокус"