Арести след протест срещу промени в Закона за горите, 2000 души блокираха центъра
Арести след протест срещу промени в Закона за горите, 2000 души блокираха центъра / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Александра Гинева обобщава обстановката от протеста на еколозите
54403
Александра Гинева обобщава обстановката от протеста на еколозите
  • Александра Гинева обобщава обстановката от протеста на еколозите

До директни сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна, след като стотици граждани излязоха на протест срещу приетите днес промени в Закона за горите. Над 2000 души се събраха край езерото „Ариана” в столицата, за да изразят недоволството си към одобрените от народните представители текстове.

Според промените, които бяха гласувани, ски писти ще могат се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд. Според протестиращите еколози обаче приетите поправки в Закона за горите ще доведат до непрозрачно разграбване на един от последните обществени ресурси. Протестиращите изразиха надежда президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на промените.

Природозащитниците нямаха разрешение за протеста, който беше организиран в социалната мрежа Facebook.

Арести след протест срещу промени в Закона за горите 2000 души блокираха центъра
netinfo

Първоначално те блокираха булевард „Евлоги и Христо Георгиеви”, което създаде затруднения на колите на градския транспорт. Именно благодарение на опитите на органите на реда да позволят движението поне на няколко автобуса, се отдаде възможност на протестиращите да навлязат в кръстовището и да седнат по средата на Орлов мост.

Това спря движението и по булевард „Цариградско шосе”. След намесата на Охранителна полиция част от демонстрантите бяха принудени да се върнат в пешеходните зони, други обаче останаха на пътното платно. В опит протестиращите да бъдат разпръснати се включи дори и конна полиция.

Арести след протест срещу промени в Закона за горите 2000 души блокираха центъра
netinfo


Повече от час полицията се опитваше да овладее протеста и да разгони протестиращите от пътното платно. 12 души са арестувани по време на протестната акция. Те са отведени в Първо РУП в София.

Около 21.00 ч. протестът срещу приетите промени в Закона за горите, които събра близо 2000 души в района на Орлов мост, беше овладян от органите на реда и хората започнаха да се разотиват. Беше напълно възстановено и движението на автомобилите по булевардите „Цариградско шосе” и „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Полицейското присъствие в района продължава да бъде засилено.

Арести след протест срещу промени в Закона за горите 2000 души блокираха центъра
netinfo