/ netinfo
Арабинът Амир Мохамед е изнесъл незаконно медикаменти за над 80 млн. лева тази година. Той е собственик на компанията "Чирита", търговец на едро на лекарства, която има складове в столичния квартал "Хаджи Димитър".

Разследващите от ГДБОП и специализираната прокуратура смятат, че той е лидерът на организирана престъпна група, която е изнесла в страни от Европейския съюз скъпоструващи медикаменти, като по този начин е оставил стотици пациенти у нас без необходимите животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.
 
Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари

Сред лекарствата масово изкупувани от бандата са медикаментът за рак на гърдата "Золадекс", за ревматоиден артрит "Хумира", "Енбрел", както и медикаментът за болестта на ХОББ "Спирива".
 

Разследване на "Стандарт" показва, че Мохамед върти схемите за незаконно придобиване на лекарства от аптеки и износът им в ЕС най-малко от 2014 г. През 2015 г. фирми на Амир Мохамед и други търговци на едро бяха изкупили незаконно от аптеки лекарства за 4,4 млн. лева. С Амир Мохамед са свързани и аптечни вериги, като фирмата "Фалконс 2000", регистрирана в Сливница, а една от аптеките се намира на столичната улица "Иван Асен II".
 
Незаконният бизнес на Амир Мохамед бе ударен в спецакция на ГДБОП и специализираната прокуратура в края на миналата седмица. Разследващите са проверили над 60 адреса в София, Сливница, Пловдив и Шумен.
 
Сириец е организаторът на схемата за износ на лекарства

Седем лица са участвали в групата. Заедно с Мохамед зад решетките са аптекари и лекари, изписвали с фалшиви документи лекарства. Най-финото престъпление, измислено от Амир, е да внася оригинални лекарства на световни производители от Турция, които след като били преопаковани, отивали като паралелен износ в страните от Европейския съюз.
 
Така чрез престъпната си схема Амир Мохамед успявал да вкара незаконно нерегистрирани илачи от страна извън ЕС, като на практика е застрашавал и живота на европейските пациенти поради съмнителния произход на медикаментите.
 
Цените на лекарствата в България са близо два пъти по-ниски отколкото на пазарите в Германия, Швеция, Великобритания. Това прави паралелния износ, който иначе е изцяло легален, особено изкушаващ за търговия.
 
Лекарствата у нас са най-добрите в Европа

В същото време заради незаконния износ българските пациенти - най-вече болни от ревматоиден артрит, инсулинозавсими, както и раковоболни, остават без необходимите лекарства заради недостига им на пазара поради прекомерно големия им износ. "Разследваме схемите, по които лекарства напускат аптеките към търговците на едро, както и изчезването им от българските болници", съобщиха от Специализираната прокуратура.
 
Държавата се опита да регулира износа през 2014 г., когато парламента прие промени в Закона за лекарствените средства и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) можеше да спира износ за ЕС, ако има съмнения, че пациентите у нас ще останат без илачи. Конституционният съд обаче отхвърли най-важните регулации и на практика остави Агенцията с вързани ръце.
 
Групата на Амир Мохамед ще бъде обвинена за данъчни престъпления и пране на пари.