Алексей Кичатов съди държавата
Алексей Кичатов съди държавата / netinfo

Софийски градски съд ще гледа делото на Алексей Кичатов срещу Министерство на правосъдието по Закона за отговорността на държавата.

Двама от оправданите по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов - Алексей Кичатов и Александър Русов съдят държавата. Делото на Русов обаче ще се гледа по-късно. Исковата молба на Кичатов е за 55 000 лева, а на Русов - за 65 000 лева. Кичатов и Русов посочват, че искат обезщетение за нанесения им побой на 22 юли 2002 г. при докарването им в съда.

На 8 юни т.г. Софийският апелативен съд отмени присъдите по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, застрелян на 2 октомври 1996 г. пред дома му в София. Съдът призна обвиняемите Александър Русов, Алексей Кичатов, Юрий Ленев, Георги Георгиев и Ангел Василев за невинни по повдигнатите обвинения за убийството на Андрей Луканов и отмени наложените им присъди. Съдът призна единствено Алексей Кичатов за виновен в това, че е държал 354 грама взрив "Пирамекс", заради което е осъден на три години лишаване от свобода, но тъй като е задържан от 31 май 1999 година до 8 юли 2006 г. той е излежал трите години.

Съдът постанови Кичатов да заплати 2 164 лева разноски по делото. Преди това, на 28 ноември 2003 г. Софийският градски съд осъди на доживотен затвор без право на замяна четирима от подсъдимите по делото за убийството на Луканов - Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Ангел Василев. Юри Ленев, също подсъдим по делото, бе осъден на доживотен затвор, но с право на замяна.

За физически извършител на убийството се сочеше Александър Русов, Алексей Кичатов, Юрий Ленев и Георги Георгиев за помагачи, а за подбудител Ангел Василев. На заседанието на СГС на 22 юли 2002 г. Александър Русов и Алексей Кичатов се явиха в съдебната зала с видими следи от нанесен побой. Тогава те заявиха, че четиримата конвоиращи полицаи са ги пребили, за да изтръгнат самопризнания от тях.