60 деца умират годишно на пътя сочи статистика
60 деца умират годишно на пътя сочи статистика / cнимкa: Sofia Photo Agency
60 деца умират годишно на пътя сочи статистика
18844
60 деца умират годишно на пътя сочи статистика
  • 60 деца умират годишно на пътя сочи статистика

Всяка година в България умират близо 60 деца в пътно-транспортни произшествия. Това заяви Владимир Тодоров от „Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи”. Той допълни, че на всеки 15 септември две класни стаи остават празни. От утре започва кампания за обучение на най-младите участници на пътя, а именно децата между 7-15 години. През почивните дни в обучението ще се включат и желаещите родители. Кампанията ще се проведе под надслов „Приказка за пътя”. Общо 26 столични училища ще вземат участие в нея, като организаторите се надяват инициативата да се превърне в национална.

 

Повечето деца загиват в коли, а не на пътя. Това заяви говорителят на КАТ Любка Маринова, като допълни че от началото на 2009-та година едно дете намерило смъртта си в пътно-транспортно произшествие: „Всички, възрастни пътували в тази кола, са живи, тъй като са били с предпазни колани. Единствено детето, 10-годишно, което седи на задната седалка, не е било обезопасено и загива”, уточни тя.

 

Кампанията „Приказка за пътя” ще обучава учениците чрез интерактивен спектакъл. Правилата на пътя ще им бъдат обяснявани от едни от любимите им приказни герои, с които са израснали - Червената шапчица, Котаракът в чизми, красивата принцеса и др. Това обясни  Виктор Ангелоев – председател на фондация „Спасение”. „Те ще ги карат да се движат правилно по пътищата”, каза той.

 

Децата ще бъдат обучавани и как се оказва първа помощ на пътя от представители на Българския червен кръст. Кампанията започва утре в 104 Основно училище. Организатор е фондация „Приказка за пътя”, и се провежда съвместно със Столична община, Български червен кръст, КАТ и фондация „Спасение”.

Кампанията се спонсорира от М-тел.