/ БГНЕС
САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена от тази на Русия
99789
САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена от тази на Русия
  • САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена от тази на Русия
Съединените щати може да доставят газ за България на цена по-изгодна от тази, на която страната ни получава суровината от Русия. Това заяви за Дарик Негово превъзходителство Ерик Рубин, посланик на САЩ у нас. Той участва в енергиен форум, на който министър Теменужка Петкова посочи, че Булгартрансгаз ще бъде акционер в LNG терминала, който ще се изгражда в Александруполис.

Чрез това съоръжение страната ни може да получава синьо гориво от различни източници.
 
Петкова: Проектът за газова връзка с Гърция е във финална фаза

Посланик Рубин аргументира позицията си, че Съединените щати могат да доставят газ на изгодна цена.
 
"Когато LNG терминалът в Александруполис бъде готов, България ще може да купува втечнен газ, спот пазарът ще даде възможност да се купува най-евтиният газ, това ще окаже натиск върху цената на газа, който България получава от Русия и от други страни", заяви посланик Рубин.
 

БГНЕС


Булгартрансгаз ще влезе като миноритарен акционер в международната компания. Вече има сключен договор с Азербайджан за 1 млрд. куб.м газ годишно, но след изграждането на газовата връзка България-Гърция, ще можем да доставяме и втечнен газ от САЩ, Алжир или Катар.

Маршрутът на „Турски поток“ и коментарите в българския парламент

Теменужка Петкова обясни, че ще бъде намерено финансиране за изграждането на "Турски поток" през наша територия, ако бъде взето такова решение. "Булгартрансгаз, ако се стигне до такъв пролет, ще участва със собствени сили и средства в него. Отделно от това ще търси привлечено финансиране. Дружеството е в отлично финансово състояние, така че може да се яви на финансовите пазари и да потърси финансиране", обясни министър Петкова.
 
Участието на страната ни в LNG терминала за втечнен газ в Гърция ще залегне като промяна в енергийната стратегия на страната, която ще се разгледа тази седмица от парламента.