/ БГНЕС, архив
Работните места на младите работници крият повече рискове, заради липсата на достатъчно опит, напомнят от ГИТ
Повече млади хора на възраст между 15 и 24 години са работили у нас през изминалата година, показват данни на Националния статистически институт. Те бяха представени от Главната инспекция по труда по случай предстоящия утре Световен ден по безопасност и здраве при работа, който тази година е посветен на защитеното и здраво поколение и борбата срещу детския труд.
 
Кампанията на Международната организация по труда насочва вниманието към постигане на две от целите на ООН - осигуряване на безопасна и защитена работна среда за всички хора до 2030-а и за закриване на всички форми на детския труд до 2025 г.
 
От Международната организация по труда акцентират на превенцията по здраве и безопасност на работното място, което ще бъде от полза за следващото поколение работещи хора. Групата на младите работници включва лица от 15 до 24 години, а у нас работещите на такава възраст през 2017-а са били малко над 148 000 или с 15 000 души повече спрямо предходната година.
 
От Главната инспекция по труда припомнят, че работните места на младите работници крият повече рискове, заради липсата на достатъчно опит, както и недостатъчната физическа и психическа зрялост. От друга страна статистиката на НОИ показва, че коефициентът на честота относно трудовите злополуки при младите работещи е над средния за страната, а при непълнолетните е 2-3 пъти по-висок от средния.
 

БГНЕС, архив


От Международната организация по труда препоръчват превенция на работното място за младите хора, като работодателите биха могли да организират курсове по безопасност и здраве при работа.
 
На 28 април се почита и паметта на загиналите при трудови злополуки. Според данните на НОИ през изминалата година у нас има 79 случая на смърт по време на работа, а регистрираните трудови злополуки са над 2300.
 
От КНСБ представи доклад, според който през първите три месеца на годината са регистрирани 688 трудови злополуки или със 122 по-малко спрямо същия период на миналата година. Най-голям брой злополуки през миналата година са станали в София, Пловдив и Варна, а най-малък - в Силистра, Кърджали и Видин.