"Първата копка на новия завод за електромобили Next.e.Go Bulgaria в Ловеч се очаква да стане през март 2022 г., ако документите за това бъдат готови".

Компанията, която ще прави завод за електромобили у нас, получи сертификат за инвестиции

Това е съобщил арх. Любомир Станиславов, председател на "Аутомотив клъстер България" и един от двамата изпълнителни директори на компанията по време на експертен съвет в Ловеч по повод приемането на документите за строеж на завода, съобщиха от Общината.

В срещата са участвали ръководството на Общината, Ивайло Стоянов, изпълнителен директор на "Балкан" АД, арх. Минчо Петков, главен архитект на Общината.
Архитект Любомир Станиславов е направил подробна презентация.

Любопитната история на завод „Балкан”: От производството на „Москвич” и самолети до първия електромобил (СНИМКИ)

"Станало е известно, че площта до бившия завод "Балкан" е 1360 декара. Върху тях освен завод ще има още фотоволтаична система, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за новите автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти, четири входа.

Реално около завода ще бъде новата индустриална зона "Балкан". Тя ще е в топ пет на новите индустриални зони в България. Към Ловеч има интерес и от други производители на автомобили", е съобщил арх. Любомир Станиславов.

Официално: Германска компания ще произвежда електромобили в България

"От този съвет излизаме с изискването да се съгласува Подробния устройствен план след празниците, ориентираме се към приемане след получаване на положителни становища, тъй като документацията трябва да е изрядна в юридическо отношение", е посочил арх. Минчо Петков.

Германската компания съществува от 2015 година и се развива много бързо, като догодина се очаква нейните акции да имат първично публично предлагане (IPO) в САЩ. Next.e.Go работят много близко до VW-специалистите.

Електромобилите са изключително иновативни и на конкурентни цени. Те са с алуминиева конструкция с 50-годишна гаранция, мощни батерии и електромотор на Bosch с 20-годишна гаранция, който при повреда направо се сменя.
БТА