/ iStock/Getty Images
Електроенергийният системен оператор и трите електроразпределителни дружества са подготвени за предстоящия зимен сезон. Това е основният извод от проверката на експерти от Министерството на енергетиката, назначена със заповед на министър Теменужка Петкова, съобщиха от министерството.

В периода 24 септември – 11 октомври 2019 г. са били инспектирани обекти на „ЕСО“ ЕАД, „Електроразпределение ЮГ“ ЕАД, „Електроразпределение Север“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Целта бе да бъде установена степента на готовност на енергийните обекти за работа при бедствия, с оглед намаляване на неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии през есенно - зимния период 2019-2020 г.

Васил Велев: Ще има ефект от прекратяването на договорите с американските ТЕЦ-ове (ВИДЕО)

На произволно избран принцип бяха проверени енергийни обекти в районите на градовете Ямбол, Карнобат, Айтос, Бургас, Пловдив, Банско, Разлог, Белица, Гоце Делчев, Хаджидимово, Бяла, Борово, Две могили, Русе, Ветово, Цар Калоян и Глоджево. Обект на инспекциите бяха електрически подстанции, въздушни електропроводи високо, средно и ниско напрежение, както и възлови станции и трафопостове.

Въздушните електропроводни линии високо напрежение, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки, установи проверката.

Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени. До края на месеца предстои да бъдат премахнати клони на единични дървета, намиращи се в близост до въздушни линии за ниско напрежение.

Голяма част от въздушните електропроводи ниско напрежение, които преминават успоредно над тротоарните зони на населените места, са подменени с изолирани усукани проводници, които не се влияят от досега им с клони на дървета. В по-големите градове мрежите за ниско напрежение са изградени чрез силови кабели, които са положени подземно.
Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишния профилактичен преглед и са подготвени за работа при зимни условия.

АЕЦ „Козлодуй“ отбелязва 15 години на свободния пазар на електроенергия

Контролните органи от енергийното министерство са установили, че в подстанциите са изпълнени всички необходими мероприятия, свързани с подготовката им за есенно-зимния сезон. Оперативната и техническата документация се водят редовно. Има пълен набор от необходимите документи, свързани с експлоатационните инструкции и схеми. Проверени са преносимите средства за пожарогасене и пожарогасителните инсталации, както и наличните средства за защита при извършване на манипулации по съоръжения високо и средно напрежение. Бе установено, че те са преминали периодична проверка и са годни за ползване.

АИКБ поиска от главния прокурор проверка на свободния пазар на електроенергия

Във всички проверени дружества е организирана работата на аварийни екипи, които са на денонощно разположение. Така се покрива обслужването на цялата територия на страната. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили и всички необходими материали за извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи.
БГНЕС