Данъкът върху хазарта може да бъде вдигнат и до 15%
Данъкът върху хазарта може да бъде вдигнат и до 15% / снимка: Sofia Photo Agency
Данъкът върху хазарта може да бъде вдигнат и до 15%
22875
Данъкът върху хазарта може да бъде вдигнат и до 15%
  • Данъкът върху хазарта може да бъде вдигнат и до 15%

Данъкът върху хазарта може да се вдигне и до 15 на сто, ако анализите покажат, че с това ще се повишат приходите в държавната хазна. Това заяви пред Дарик Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Правителството подготвя промени в Закона за корпоративните данънци, според които ставката ще бъде вдигната от 10 на 12%.

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров пък предложи да бъде въведен акциз върху хазартните дейности. 

Предложенията на двамата депутати идват след обявената позиция на лидера на ДСБ Иван Костов, че хазартните игри трябва да бъдат напълно забранени. 

"Ние предлагаме, СДС, да се въведе акциз върху хазарта, какъвто няма. Трябва да има акциз. Не е предвидено никъде като законодателно действие, защото не искат да събират пари. Не да мислят фискалния резерв къде да го изнасят, не да мислят за увеличаване на пенсионната възраст, не да мислят за увеличение на акцизите. Ето -  акциз върху хазарта", заяви Димитров.

Г-н Костов предложи изобщо да се забранят хазартните игри у нас. Това реалистично ли е?

М. Димитров: Това предложение е малко от рода всички жени да бъдат еднакви примерно. Не може да стане, защото една забрана в хазарта би означавало да отиде в сивия сектор, това би означавало, от което всички губим. Губим сериозно, защото това ще генерира черна икономика, огромна, след себе си. Просто не може да стане. Звучи добре, разумно, звучи интересно, ама няма как да стане.
   
М. Стоянова: Какво ще постигнем, като забраним хазарта?  Ще направим нелегален хазарта и ще започне една гонитба между контролните органи и организаторите на този нелегален хазарт. Второ, ние в момента имаме пример. Това е хазартът по интернет. В България електронният хазарт, не знам точно как. . .

Незаконните залози в интернет ли имате предвид?
   
М. Стоянова: Да, но това си е форма на игра, но тя е електронна. В България това не е включено в закона за хазарта, поради което фактът, че толкова много хора играят, означава, че играят нелегален хазарт. Ние нямаме способи да го спрем. Още повече че те играят на електронни игри, организирани не от български фирми или български данъкоплатци, т.е. изнасяме залозите в чужбина. Изнасяме пари от България.

Парите отиват извън България.
   
М. Стоянова: И аз не знам дали примерно не би било по-разумно да разширим обхвата на закона за хазарта и да включим и електронния хазарт в него, вместо да забраняваме тотално всичко.
   
Един от аргументите да се забрани е, че нямало приходи от облагането на хазартните игри.

М. Димитров: Това не може да е аргумент.

И че са вредни за здравето на тези, които участват в тези игри.
   
М. Димитров: Има много важен въпрос - може ли с държавно регулиране да моделираме поведението на хората - да не пушат, да не пият, да не играят хазарт, да имат една жена, даже и една им е много, и т.н. Може ли да моделираме поведението на хората с държавни регулации? Отговорът е не. Като забраниш хазарта - те ще ходят на нелегален хазарт. Като им вдигнеш акциза върху цигарите -  ще пушат незаконни цигари. Като им вдигнеш акциза върху алкохола - ще пият от частни казани. Това е отговорът, не става така, просто не става.

Въвеждането на акциз върху хазарта ще го извади ли от сивия сектор и ще започнат ли да се плащат на практика тия данъци?
   
М. Димитров: Ама не, акцизът върху хазарта, като почнеш да ги броиш игралните автомати, не можеш да ги скриеш колко са на брой, ще се плаща. Това е нещо, което трябва да се направи, защото нека да има. . . Трябва да има справедливост в едно общество.
   
М. Стоянова: Да, приходите от облагането може би не са такива, каквито някои си представят, че трябва да бъдат. Но тук трябва да се направи анализ защо тези приходи не са очакваните. Дали защото малко се играе хазарт, дали защото ставката за облагане е ниска, или защото независимо че е легализиран, имаме много голям дял и на сивия хазарт, така да се каже. И именно анализът на този въпрос ще ни доведе и до отговора на въпроса не само дали да бъде забранен хазартът, а дали да бъде разширен с частта на електронните игри, и дали да търсим увеличаване на приходите, включително чрез увеличаване на ставката, с която се облага хазартната дейност.

М. Димитров: Има нещо разумно, което предлага правителството, в последния момент го предложиха, надявам се идеите, които разви СДС, да са допринесли за тая стъпка - именно увеличаване на данъка върху хазарта. Те са два данъка в момента, и двата да станат 12 процента.