Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов изрази оптимизма си, че държавата ще може да увеличи доходите на работещите и на пенсионерите през тази година. Борисов заяви това пред делегатите на Осмия конгрес на КНСБ. Според него към момента държавата е принудена да харчи най-много средства за продължаващата криза с бежанците и за превъоръжаване. Борисов обеща, че новото правителство ще продължи борбата с контрабандата и корупцията, за да осигури пари за ръст на доходите. От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров потвърди исканията за бързо вдигане на минималната заплата до 520 лева през 2018-та година и за ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор с поне 100 лева.

КНСБ иска поне 520 лева минимална заплата догодина

След като ръководството на КНСБ поиска ежегодно вдигане на заплатите в реалния сектор, докато средната заплата стигне 1700 лева след 5 години, бъдещият премиер Бойко Борисов сподели оптимистичната си нагласа това да започне още през тази година, с доходите на работещите в сфери с голям износ.
 
"Разликата между заплащането на един работник в Европа и България в някои сфери е 1 към 10, а в същото време 37% ни е износът, особено в сферата на електрониката, на автомобилните части. Брутният продукт, който е от другата страна и в тез държави се създава, е огромен и заплатите на работниците са огромни", каза Борисов.

Борисов: Работещите хора са локомотивът на държавното развитие

Той обясни откъде ще бъдат намерени пари за вдигане на доходите:
 
"Ще продължи боят по контрабандата, корупцията, защото трябва да се затвори всяко отверстие, от което изтичат държавни пари, за да може да се съберат в бюджета и да бъдат разпределени за увеличение на доходите на хората".

  КТ Подкрепа настоява минималната заплата след 4 години да надхвърли 1000 лева

Лидерът на ГЕРБ изрази съжалението си, че вместо за мир и социален просперитет, трябва да се говори за въоръжаване, след като Европейският съюз и НАТО очакват от България да инвестира в това.