Бизнесът настоя да се премахнат текстове от закона “Попова”
Бизнесът настоя да се премахнат текстове от закона “Попова” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бизнесът настоя да се премахнат текстове от закона “Попова”
37280
Бизнесът настоя да се премахнат текстове от закона “Попова”
  • Бизнесът настоя да се премахнат текстове от закона “Попова”

Между 80 000 и 400 000 домакинства могат да бъдат обект на проверка на комисията „Кушлев" и на запор на имуществото, ако се приемат подготвяните поправки в закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, съобщи адвокат Борислав Боянов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той цитира изследване, според което поне половин милион домакинства са получавали доходи, които не могат да докажат, през последните 15 години.


Действащите адвокати и правосъдното министерство правят коренно различен прочит на проектопромените в текстовете. Адвокат Георги Атанасов заяви, че според новите точки на проверка може да подлежат всички, които са извършили престъпление или административно нарушение.

"Това средство може да бъде упражнявано и срещу хора, които пресичат грешно на червено с автомобилите си или на пешеходна пътека, защото това означава нарушаване на административни задължения. То може да бъде обърнато като инструмент срещу лица, които не спазват правилата за опазване на селскостопанското имущество, защото преминават с автомобил през необозначено като път място в селскостопански имот. Това също е административно нарушение", каза адвокат Атанасов.

Адвокат Борислав Боянов пък обяви, че има много семейства, които не могат да докажат доходите си.

"При 400 000 лица по отношение на които комисията може да започне проверка, други 780 000 лица могат да бъдат засегнати, в това число търговски дружества, организации с нестопанска цел и граждани", обясни Борислав Боянов.


От колегията обявиха, че е противоконституционно един човек да се счита по презумпция за виновен и незаконно забогатял, защото това противоречи на принципа за невиновност. Отговорът на зам. правосъдния министър Жанета Петрова: "Държавата има право да търси отговор и да оспори собствеността на всеки един."

Тя бе категорична, че няма всеки български гражданин да стане обект на проверка, а само тези, срещу които има образувано производство. "Защото се предполага, че и преди те са извършвали такава дейност", допълни тя.

По време на дискусията стана ясно, че от 2006 до 2009 г. комисията „Кушлев" е конфискувала едва 0,2 на сто от стойността на наложените обезпечения.