Салонът на читалище „Пробуда” в село Крапчене се превърна в храм, навръх 90-годиншната от основаването на културното  средище. Честването започна с водосвет, отслужен от отец Николай, в присъствието на кмета на селото Илияна Трайкова, кмета на община Монтана Златко Живков, депутата Дилян Димитров, зам.-областния управител Нина Петкова и зам. председателя на Общинския съвет в Монтана Камелия Трифонова.
След близо половин век сградата на читалището е напълно обновена. Средствата, в размер на 45 хиляди лева, са от бюджета на община Монтана.

През тази година общината е инвестирала близо 200 хиляди лева в реновирането на сградите на читалищата в селата Вирове, Крапчене, Стубел и Славотин,  заяви кметът на Монтана Златко Живков. На хората в Крапчене той обеща до края на септември да бъде завършен и грубия строеж на храм „Свети Димитър”, чиято първа копка бе направена миналата година. От своя страна депутатът Дилян Димитров заяви, че ще осигури средства за вътрешното оформяне на църквата.

Хората от селото чувстват читалище „Пробуда” като свои дом и  помнят неговите основатели – учителят Владимир Симеонов, Младен Тодоров – Дечо, Георги Лечов, Яким Христов, Димитър Филипов, Георги Петров. На тържеството на площада бяха връчени и благодарствени плакети на представителите на местната и централната власт, на самодейни дейци от Монтана, Габровница, Липен, които през годините са подкрепяли и участвали в инициативите, организирани в Крапчене. 

Пред публиката се изявиха танцовият състав от читалището в Габровница, ансамбъл Пъстрина от читалище „Разум” в Монтана и фолклорната група при Общински младежки дом Монтана. И както се полага рождениците получиха подаръци – фотоапарат от кмета Златко Живков и стерео уредба от депутата Дилян Димитров, и зам.-областния управител Нина Петкова.