Голяма руска компания, проявява сериозен интерес към врачанския завод за производство на карбамид “Химко”, заяви днес кметът на Враца инж. Тотю Младенов. Представителите на “УРАЛ ХИМ” вече са се срещали с него, с ръководството на “Ново Химко”, чиито акции искат да изкупят, с областния управител д-р Антонио Георгиев и депутата Георги Божинов. Бъдещият инвеститор има 8 завода в цял свят за производство на торове, включително и в Русия.

Намеренията на инвеститорите са да изпратят между 70 и 80 специалисти, които да изготвят становище за необходимите действия по скорошното пускане на завода - единствен в България за производство на азотни торове. Според Димитър Башлачев – директор Департамент "Инвестиции" на “Урал Хим” като начало "Химко" ще бъде пуснат на 25 % от капацитета си, ще бъдат разкрити и 500 работни места. До 2 години трябва да заработи с пълна мощност.

В момента тече процедура по прехвърляне собствеността на ТЕЦ-а към химическия завод.

Кметът Тотю Младенов заяви, че приветства идеята, но при едно условие - да бъдат спазени всички екологични изисквания за получаването на ОВОС. "Химко е необходим на града ни, но не на всяка цена," обобщи той.