Ученици от Враца се срещнаха с бивши наркозависими и коментираха с тях борбата за преодоляване на зависимостта. Срещите са част от  Програмата на Общинския съвет по наркотични вещества, с председател заместник кмета Красимир Богданов и се проведе по британския модел „Лице в лице“.

Участие взеха ученици от СОУ”Козма Тричков”, СОУ”Христо Ботев”, ЕГ „Йоан Екзарх” и СОУ”Васил Кънчов” и  членовете на терапевтичната общност „Ново начало” - бившите наркозависими Желяз Турлаков, който е настоящ психотерапевт, завършил образованието си в Австрия и настоящ член на Националния център по наркомания и Григор Михнев. Двамата бивши наркозависими откровено разказаха на учениците от Враца за това как са започнали да употребяват психоактивни вещества и за своята борба за преодоляване на зависимостта си. „Получи се откровен диалог, на който гостите отговориха на десетките въпроси“, коментираха организаторите.

 

Според последните проучвания 300 000 българи ползват психоактивни вещества, а 40 000 употребяват хероин. България е на първо място в Европейския съюз по първоначална употреба на марихуана и алкохол.