Велико Търново посреща боксовия елит на България
68163

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Велико Търново посреща боксовия елит на България

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Велико Търново посреща боксовия елит на България
  • Велико Търново посреща боксовия елит на България
  • Велико Търново посреща боксовия елит на България

От  утре до неделя Велико Търново ще бъде център на боксовия елит на България, съобщи Емил Димитров- президент на БК "Ивайло 99". Над 200 състезатели от 40 клуба са подали заявки за участие във финалите на Държавното лично-отборно първенство по бокс и турнир за Купата на България за мъже. Битките в отделните категории стартират следобед от 16,00 часа в ДКС "Васил Левски", като входът за зрителите е свободен.

Досега великотърновският клуб два пъти е домакинствал за Купата на България, но за първи път приема двете състезание, обединени в едно.

Треньорите на националните ни отбори също ще са тук и ще наблюдават срещите, за да видят състоянието на боксьорите. Емил Димитров каза още, че очаква по- голяма подкрепа от Община В. Търново. Въпреки че клубът е освободен от наем на залата, ще трябва да плати извънреден труд на служителите в нея, тъй като срещите са вечер. Средства за "Ивайло 99" освен президентът му осигуряват още бизнесмените Павел Стоянов, Цветан Цветанов, Радослав Владев, Огнян Костадинов и Николай Широков. Всеки месец те отделят по 300 лева, до 1200 лева струва участието в едно състезание, а те са 15 на година. Пари идват и от общинската субдисия, която според Емил Димитров през тази година е разпределена по- реалистично в сравнение с предишните.

Чуйте го в първия звуков файл

„Боксовата зала на стадион "Ивайло" е пълна, иначе картотекираните състезатели в нашия клуб са 17. Целта ни е да направим спортна паралелка по бокс, сега кандидатстваме по програма в търсене на средства от Федерацията”, добави Емил Димитров.



Старши треньорът на "Ивайло 99" Евгени Донев ще разчита за състезанието във В. Търново на осем свои възпитаници. В категория до 52 килограма стартира Тинко Банабаков, който се завърна от Сърбия, където спечели златен медал в силния турнир "Златен гонг".

„До 60 килограма ще ни представя Илияз Ахмедов, а до 69 кг разчитаме на Петър Петров и Здравко Попов. Попов е все още в юношеска възраст и ще се пусне в първенството предимно за обиграване. Много силна за нашия клуб се очаква да бъде категория 75 кг, където и двамата ни представители Максим Цветков и Стефани Койков имат шансове за първото място. До 91 кг честта на Велико Търново ще защитават Петър Тонев и Момчил Стойчев”, разказа Евгени Донев. По думите му състезателите са подготвени и се надяват на успех, като амбициите са поне за 3- 4 медала.

На пресконференцията бяха и двама от младите национали на клуба. Тинко Банабаков заяви, че с бокс се занимава от три години и половина, но амбициите му са да участва на Олимпиада и да взема медал оттам. „Най- важното за мен сега са международните успехи. В клуба имаме много добър треньор и условия за работа”, коментира 19- годишният Спортист № 1 на В. Търново за 2012 г.

17- годишният Здравко Попов тренира от пет години. След като за малко изпусна европейското злато, сега целта му е световното, което може да му осигури квота за младежката олимпиада в Китай.

Повече от Здравко Попов във втория звуков файл.

Големият боксов треньор Николай Джелатов, който се включи в брифинга, заяви че В. Търново има прекрасен треньор в лицето на Евгени Донев и състезатели с бъдеще, които обаче се нуждаят от по-голяма обществена подкрепа.