Автокъщите в село Шереметя казват, че щетите им са за милиони
След силната буря с градушка в сряда вечерта - започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб, а днес предстои три общински комисии да посетят всички райони на града и населените места, от които има подадени сигнали за щети, за да се направи оценка на пораженията и да се търси начин за компенсация на пострадалите, предаде NOVA

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета.

Улиците във Велико Търново се превърнаха в реки, а градушката изпочупи прозорците на последния етаж в Областната администрация. Щети са нанесени и на земеделските култури в района.


В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”.

Силна градушка удари няколко града у нас, има потрошени коли и наводнени улици (СНИМКИ/ВИДЕО)

Потърпевши са поне 10 автокъщи. Изчисляват, че поражения има върху над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а щетите са за над 4 милиона лева.

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха вече бедствено положение. Комисии ще опишат щетите и на общински комисии ще вземат решение дали да ги докладват на областната комисия. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.

Десетки сигнали след силната буря и в Старозагорско и Шуменско. Наводнени са помещения, мазета, паднали са дървета, закъсали са автомобили по наводнените от пороя пътища.
 



Проливен дъжд се изсипа в късния следобед на територията на община Сливен. Той бе придружен с градушка, която засегна райони на Сливен и населени места в общината, съобщиха от общинската администрация.

По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките става въпрос за кв. „Речица“, село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Има аварийна ситуация и в източната част на Вилна зона. Там в момента работят екипи на „Електроразпределение Юг“.

На денонощния дежурен телефон в Общината е постъпил сигнал за паднало дърво на пътя между селата Чинтулово и Малко Чочовени, съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. Тя допълни, че екипи в Общината са готовност за действие при необходимост, в постоянен контакт

са с кметовете и кметските наместници на селата. Обходите по засегнатите райони и обработката на сигнали продължават.

Община Сливен апелира гражданите да бъдат внимателни, да се съобразяват с метеорологичната обстановка и обявения жълт код за опасно време.
В края на април градушка нанесе много сериозни поражения върху селскостопанската продукция в област Сливен.

 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня