Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.
62498

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.
  • Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.

Велико Търново има голям потенциал и съвсем реална възможност да се състезава за Европейска столица на културата през 2019 г. Мнението изразиха представители на град Вроцлав, който е спечелил съревнованието в Полша и ще бъде Европейска столица на културата през 2016 г.

На посещение за обмяна на опит в старата столица са сенаторът и Кшищов Май, директор на специална институция, създадена да координира програмата на Вроцлав за Европейска столица на културата. Визитата на гостите е по инициатива на Полския институт в София. Днес те се срещнаха с кмета на В. Търново Даниел Панов и директорът на дирекция "Култура" в Общината Нелина Църова. На работната среща е обсъдена кандидатурата на Велико Търново и проектите, които ще развива градът по отношение на културата и туризма. Гостите са разгледали и забележителностите на старата столица.

Вроцлав е избран за Европейска столица на културата в съревнование с още 11 града в Полша. Печелившият град не винаги трябва да е столицата на съответната държава, обясни полският сенатор. По регламент две държави излъчват по един град, носител на престижното отличие. За 2016 година това са Полша и Испания, които избират съответно Вроцлав и Сан Себастиан. България трябва да излъчи свой победител през 2019 г., заедно с Италия, поясни Нелина Църова.

Спечелването на титлата е добра емблема за града, каза сенатор Обремски. Той уточни, че при оценяването на номинираните градове се взимат предвид не само културните проекти, но и броят на студентите, както и привлекателността като туристическа дестинация. В това отношение Велико Търново има много добри шансове, смятат гостите от Вроцлав. Полският град се намира в Югозападната част на страната и наброява 635 000 жители. Само студентите са около 150 000, а в културната програма на Вроцлав са включени над 100 фестивала.



Повече в звуковия файл.