„Зелена улица“ е дадена за ремонта на филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“, след като Министерството на културата подкрепи договор за партньорство с Община Варна и Театралния музикално- продуцентски център - Варна. Кметът Иван Портних връчи вчера копие от документа на Веселина Михалкова, артистичен директор на театъра.

„Радвам се, че преминахме заедно през дългата подготовка на проекта и сме на финалната права броени дни преди 27-то издание на Международния театралния фестивал „Варненско лято“. Проектът е по оперативна програма „Региони в растеж“, част от инвестиционната програма на Община Варна, и е на стойност близо 7,2 млн. лв.“, каза кметът Иван Портних. 

Предвижда се най-малко 80% от пространствения капацитет на филиала да бъде използван за културни цели, като сградния фонд бъде изцяло обновен – сцена, осветление, зала,  оборудване, изграждане на камерна сцена и други. Кметът припомни, че основната сцена на театъра бе ремонтирана също със средства от Европа - 4 млн. лв. от предходния програмен период.

„Очаквам след ремонта сградата, филиалът на театъра да придобие един съвременен вид и удобства както да творческите колективи, така и за зрителите. Знам, че в проекта е обърнато специално внимание за осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания“, каза той.


Кметът Иван Портних припомни, че сградите на ДТ “Стоян Бъчваров“ са паметници на културата, с които общината се отнася с внимание. Пример за други обновени старинни сгради са Юнашкият салон, Домът на флота, Матроският клуб. В района на театъра вече работи и една от точките за безплатен интернет, които бяха създадени след спечелен проект.

Веселина Михалкова благодари на всички, ангажирани с проекта, като си пожела обновената сграда на филиала да отвори врати за 100-годишинната на театъра през 2021 година.