С аплодисменти, възгласи „Българи-юнаци" и под звуците на духовия оркестър на ВМС на Морска гара бяха посрещнати ветроходите "Калиакра" и „Роял Хелена". Двата български учебни платнохода се завърнаха след участие в най-престижното морско състезание - регатата Tall Ships, която тази година за първи път се проведе изцяло в акваторията на Черно море.

Няколкостотин бяха посрещачите на Морска гара, сред тях и почти цялата Варненска морска гимназия. За да поздравят екипажите при завръщането им на родна земя дойдоха и кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Иван Луков.

Роял Хелена" приключи надпреварата на престижното трето място в крайното класиране в клас А, след първо място във втория етап и трето в първата гонка. "Калиакра" пък завърши четвърти в клас А. Двата български ветрохода могат да се похвалят и с още няколко награди, спечелени в спортните състезания между екипажите, а 28-годишният капитан на "Калиакра" Делян Радев - и с приза за най-млад капитан на кораб от клас А.

„Голямо удоволствие достави на всички този път да видим зад нас едни от най-бързите ветроходи в света - „Мир" и „Надежда", сподели капитанът на „Роял Хелена" Христан Димитров. Според него екипажът му се е представил отлично по време на цялото състезание.



„Има какво още да се желае от класирането. Но като цяло съм много доволен. Най-голямото предизвикателство беше да заработим като един екип. Смятам, че го постигнахме", отбеляза капитанът на "Калиакра" Делян Радев.

Екипажът на "Калиакра" поздрави посрещачите по подобаващ начин

На двата ветрохода имаше общо 34 практиканти - 24 на "Калиакра" и 10 на „Роял Хелена". Сред младите ветроходци имаше ученици от Варненската морска гимназия и възпитаници на яхтклуб „Капитан Георги Георгиев".

Двата български ветрохода не за първи път участват в Tall Ships, но тази година за пръв път се състезаваха заедно в най-престижната морска надпревара.

Варна беше домакин на SCF Black Sea Tall Ships Regatta от 30 април до 3 май. Именно от тук започна надпреварата, като премина последователно през руските пристанища Новоросийск и Сочи и завърши в румънското Констанца.