Калиакра и „Роял Хелена” се завърнаха, стотици ги посрещнаха (СНИМКИ)
Калиакра и „Роял Хелена” се завърнаха, стотици ги посрещнаха (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

С аплодисменти, възгласи „Българи-юнаци" и под звуците на духовия оркестър на ВМС на Морска гара бяха посрещнати ветроходите "Калиакра" и „Роял Хелена". Двата български учебни платнохода се завърнаха след участие в най-престижното морско състезание - регатата Tall Ships, която тази година за първи път се проведе изцяло в акваторията на Черно море.

Няколкостотин бяха посрещачите на Морска гара, сред тях и почти цялата Варненска морска гимназия. За да поздравят екипажите при завръщането им на родна земя дойдоха и кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Иван Луков.

"Калиакра" и Роял Хелена се завърнаха стотици ги посрещнаха (СНИМКИ)
netinfo

Роял Хелена" приключи надпреварата на престижното трето място в крайното класиране в клас А, след първо място във втория етап и трето в първата гонка. "Калиакра" пък завърши четвърти в клас А. Двата български ветрохода могат да се похвалят и с още няколко награди, спечелени в спортните състезания между екипажите, а 28-годишният капитан на "Калиакра" Делян Радев - и с приза за най-млад капитан на кораб от клас А.

„Голямо удоволствие достави на всички този път да видим зад нас едни от най-бързите ветроходи в света - „Мир" и „Надежда", сподели капитанът на „Роял Хелена" Христан Димитров. Според него екипажът му се е представил отлично по време на цялото състезание.

„Има какво още да се желае от класирането. Но като цяло съм много доволен. Най-голямото предизвикателство беше да заработим като един екип. Смятам, че го постигнахме", отбеляза капитанът на "Калиакра" Делян Радев.

"Калиакра" и Роял Хелена се завърнаха стотици ги посрещнаха (СНИМКИ)
netinfo

Екипажът на "Калиакра" поздрави посрещачите по подобаващ начин

На двата ветрохода имаше общо 34 практиканти - 24 на "Калиакра" и 10 на „Роял Хелена". Сред младите ветроходци имаше ученици от Варненската морска гимназия и възпитаници на яхтклуб „Капитан Георги Георгиев".

"Калиакра" и Роял Хелена се завърнаха стотици ги посрещнаха (СНИМКИ)
netinfo

Двата български ветрохода не за първи път участват в Tall Ships, но тази година за пръв път се състезаваха заедно в най-престижната морска надпревара.

Варна беше домакин на SCF Black Sea Tall Ships Regatta от 30 април до 3 май. Именно от тук започна надпреварата, като премина последователно през руските пристанища Новоросийск и Сочи и завърши в румънското Констанца.