Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на
доходите изтича на 30 април, напомнят от Националната агенция по приходите. До края на работната седмица трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Към годишната декларация се прилагат служебни бележки за доходи от трудови и извънтрудови правоотношения, копия на документите, удостоверяващи направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, годишен финансов отчет за доходи от дейност като едноличен търговец и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК (ако се ползва данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност).

Клиентите, които изпратят декларацията си по електронен път с електронен подпис и са внесли дължимия данък в срок до 30 април 2009 година ползват 5% отстъпка.

Декларациите за облагане на доходите могат да се подадат и по пощата с обратна разписка или директно в пощенските станции. 



От днес работодателите, които са осигурители, и самоосигуряващите се лица ще подават декларация Образец 1 в нов файлов формат. Това се налага, тъй като декларации Образци 1 и 3 вече ще се обработват през софтуера за управление на приходите на Националната агенция за приходите, а не както досега през информационната система на НОИ.

Образец 1 е декларацията, съдържаща данни за осигурените лица като вноски за държавно обществено и здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване и други. Новият й формат и програмният продукт за генериране на данните са публикувани в интернет страницата на НАП www.nap.bg и могат да бъдат безплатно изтеглени оттам.

Клиентите на НАП, които досега са подавали осигурителни декларации по интернет, ще получат автоматично права за подаване на Образци 1 и 3 чрез новите електронни услуги на агенцията. Заявление за деклариране на данни по електронен път е необходимо да се подаде само ако фирмата или самоосигуряващото се лице досега не са заявявали подобно желание пред НАП.