Изтича срокът за подаване на данъчните декларации
Изтича срокът за подаване на данъчните декларации / netinfo

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на
доходите изтича на 30 април, напомнят от Националната агенция по приходите. До края на работната седмица трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Към годишната декларация се прилагат служебни бележки за доходи от трудови и извънтрудови правоотношения, копия на документите, удостоверяващи направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, годишен финансов отчет за доходи от дейност като едноличен търговец и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК (ако се ползва данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност).

Клиентите, които изпратят декларацията си по електронен път с електронен подпис и са внесли дължимия данък в срок до 30 април 2009 година ползват 5% отстъпка.

Декларациите за облагане на доходите могат да се подадат и по пощата с обратна разписка или директно в пощенските станции.

От днес работодателите, които са осигурители, и самоосигуряващите се лица ще подават декларация Образец 1 в нов файлов формат. Това се налага, тъй като декларации Образци 1 и 3 вече ще се обработват през софтуера за управление на приходите на Националната агенция за приходите, а не както досега през информационната система на НОИ.

Образец 1 е декларацията, съдържаща данни за осигурените лица като вноски за държавно обществено и здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване и други. Новият й формат и програмният продукт за генериране на данните са публикувани в интернет страницата на НАП www.nap.bg и могат да бъдат безплатно изтеглени оттам.

Клиентите на НАП, които досега са подавали осигурителни декларации по интернет, ще получат автоматично права за подаване на Образци 1 и 3 чрез новите електронни услуги на агенцията. Заявление за деклариране на данни по електронен път е необходимо да се подаде само ако фирмата или самоосигуряващото се лице досега не са заявявали подобно желание пред НАП.