Киселото зеле е естествен пробиотик
Доц. д-р Миглена Георгиева
99807

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Доц. д-р Миглена Георгиева
  • Доц. д-р Миглена Георгиева
Разпространението на вирусните инфекции през зимата при децата е много голямо, тъй като в големия град малчуганите са организирани – посещават ясли, детски градини и училища. Това обясни в интервю за Дарик доц. д-р Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника във варненската болница „Св. Марина“. 

Вече започнаха имунизациите против грип

Изтъкнатият педиатър и гастроентеролог отправи съвет към родителите – ако детето е с белези на инфекция като висока температура, хрема и лека кашлица, е по-добре да остане 3-4 дни у дома.

Завеждането в колектив на дете с остра вирусна инфекция гарантира, че съседните около него деца ще се заразят и заболеят. А за болното дете не е добре да ходи на ясла или градина, защото емоционалното и физическото натоварване, което изпитва в детското заведение, е голямо и пречи на бързото му оздравяване.

Доц. Миглена Георгиева: Кърменето повишава IQ на детето

Хомеопатични и хранителни добавки като коластра, пробиотици, бета глюкани и поливитамини са подходящи като протекция срещу вирусите. За често боледуващите деца се прилага и профилактика с химиопрепарати, което обаче трябва да се преценява от лекуващия лекар. 


Добре е децата до 6-годишна възраст,  възрастните с хронични заболявания и работещите в детски и здравни заведения да си направят противогрипна ваксина. След слагането й не се наблюдава повишена заболяемост, а само няколко дни неразположение, което не е притеснително. Ваксини от миналата година не се препоръчват, тъй като всеки сезон щамовете на грипа са различни, уточни доц. Георгиева.

По това време на годината децата трябва да се хранят по-често със зеленчуци, богати на витамин С като цитруси, червени пиперки и моркови, висококачествено червено месо и храни, богати на сяросъдържащи вещества като карфиол, зеле и борколи.

През зимата се препоръчва и консумацията на бобови изделия, които са богати на минерали. Хубаво е в менюто на децата и родителите два пъти в седмицата да има риба, ядки и зехтин. 

Киселото зеле е естествен пробиотик и също е добре да присъства на трапезата през зимата. Преди консумация обаче трябва да е добре промито и ситно нарязано. 

150 мл червено вино на ден при възрастните хора се препоръчва за подобряване на имунитета и състоянието на кръвоносните съдове, посочи гастроентерологът.

Целият разговор с доц. Георгиева е в прикаченото аудио.