"Магистрала „Хемус” ще e  напълно готова до 2022 г. През есента на следващата година трябва да бъдат завършени 70-80 километра от нея, което ще скъси с час пътуването от София до Варна", заяви премиерът Бойко Борисов в морската столица.  

„Огромен завод в Карапелит, който изнася 80 % за ЕС и Китай. Там казват, че без „Хемус” са загинали. Тировете всеки ден вървят. Заводите в Русе, Кърджали,  Пазарджик, всичко е на колела. За 9 милиона автомобили правим кормилата в завода в Пазарджик, в който вчера бях. Всичко това на тирове заминава за Германия.

Парите за „Хемус” са осигурени на 100 %. Те са в отделна сметка и плащаме веднага, след като се извърши дейността. Между Търново и Търговище е по-тежко като участък, равните места ще ги изкараме по-бързо. В момента се проектира между Търново и Търговище, защото се оказа, че никой не е проектирал. Никой не е правил сметка да прави „Хемус”, коментира Борисов. 

Във Варна премиерът се запозна с напредъка на строителството на храма „Св. Прокопий Варненски”. Той обеща на митрополит Йоан 1 млн. лв. за довършителните дейности. Те включват поставяне на иконостас, стенописи и закупуване на оборудване за центъра към храма, чието изграждане започна преди повече от десетилетие. Сумата ще бъде отпусната на два транша.  

Досега за строителството от държавния бюджет бяха отпуснати 300 хил. лв., а от общинския – 1,4 млн. лв.