Водеща организация на Абу Даби си партнира със „Зелени Балкани“
Водещата организация на Абу Даби „Мохамед Бин Зайед“  си партнира с природозащитниците от „Зелени Балкани“, за да възстанови размножаването на дивата ловна популация в България.

Проектът „Завръщането на ловния сокол в България“, реализиран от „Зелени Балкани“, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите е кулминацията на изследователската работа на Агенцията по околна среда на Абу Даби (EAD) в България.


Първият значителен успех за проекта е излюпването на яйцата на пет малки соколчета в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ през размножителния сезон. Първото излюпено соколче е мъжко, наречено Виктор. „Фантастичната петорка“ се появява на бял свят под експертните грижи на екипа от проекта за възстановяване на ловния сокол. Екипът цели в центъра да се появят най-малко 20 соколчета, които да бъдат пуснати в природата през следващите месеци.

„Възможно е ловната популация отново да се завърне към благоприятното защитено ниво като се улесни потока на гени между популационните фрагменти и този проект е чудесна стъпка в правилната посока за осигуряване на устойчиво бъдеще за ловните соколи на Балканите“, обясни Негово Превъзходителство Маджид Ал Мансури, управляващ директор на MBZRCF. 


По думите му, излюпването на тези пет соколчета е изключително събитие за Фонда за опазване на видове „Мохамед бин Зайед“ и резултат от продължителните усилия по възстановяване на размножаването на ловни соколи в Южните Балкани, които впоследствие могат да свържат популациите на Централна Европа с тези от Източна Европа и Турция.

„С ценната подкрепа на Фонда за опазване на видове „Мохамед Бин Зайед“ и продължаващото сътрудничество между държавите, ние сме оптимисти, че видът на дивите соколи ще се възстанови“, категоричен е Ивайло Клисуров, управител на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“.