Всеки има право да номинира и подкрепя когото си иска. Аз съм в Стара Загора, за да подкрепя протеста на медицинските сестри и това е темата на деня. Така националният омбудсман Мая Манолова коментира дадената заявка от БСП  за подкрепата й като кандидат за кмет на София.

В Стара Загора Манолова бе на протестното шествие на медицинските специалисти. Натовареният график и натискът, който оказвали директорите на здравните заведения, бил причината на днешния протест да излязат едва 30-тина сестри, част от които изразиха притеснение от този факт. „В кой век живеем, нормално ли е в уж демократична България да се питаме имат ли право или не на протест медицинските сестри? Хората се страхуват, пазят мизерната си заплата. Това са съсловни искания и опитът да бъдат мачкани трябва да бъде осъден. Аз няма да го позволя, защото това са конституционни нарушения”, заяви националният омбудсман.

Едно от основните искания и на днешния протест на здравните работници бе за единна стартова заплата за медицинските сестри в страната. „Не мисля, че в 21 век е нормално един чистач в чужбина да получава повече пари от хора, които имат квалифициран труд и дългогодишен стаж като медицинските сестри. Понякога се срамувам да кажа, че съм от България, защото хората в Европа ни свързват с корупция, което е безобразно и смешно”, обясни подкрепата си за днешния протест млада жена, която работи в Германия.

Преди шествието, медицинските сестри отново заявиха исканията си, част от които са за достойно заплащане, срещу лошите условия на труд, за промяна в категорията труд.