Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужи тържествена Света литургия в Храм „Св. Паисий Хилендарски" в кв. Зора пред десетки миряни. На празника бяха кметът Живко Тодоров, народният представител Пламен Русев, областният управител Недялко Недялков.

След Светата литургия децата от Дома лишени от родителска грижа „Незабравка”, чиито кръстници са ръководството и служители на община Стара Загора, получиха своите кръщелни свидетелства.

Единственият в страната храм, носещ името на „Св. Паисий Хилендарски", отбелязва своя празник. Той бе осветен през 2008 -ма година, след близо четиригодишно строителство, осъществено с многобройни дарения.

Община Стара Загора, Старозагорската митрополия и Църковното настоятелство на храма организираха програма за отбелязването на 250 години от написването на История славянобългарска и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски.



"Смята се, че Паисий е много далечен от днешния ден, което не е вярно", заявява проф. Надежда Драгова, която през месец април беше избрана за почетен председател на Националния организационен комитет за честването на 250-та годишнина от създаването на "История Славянобългарска". Книгатасе преписва 117 години на ръка от книжовници, които коментират автора и влагат свои мисли от епохата си. Затова от Националния организационен комитет твърдят, че "История Славянобългарска" не е само зографски автограф, а е всички преписи в продължение на 117 години.

В двора на храма се откри фотоизложбата „Български манастири" на Цветан Четъшки.
На площада пред храма започна народно веселие с участието на Общински ансамбъл „Загоре" и Общински духов оркестър.

На храмовия празник присъстваха още зам. кметът Иванка Сотирова и националният омбудсман Константин Пенчев.

Община Стара Загора осигури за всички миряни печена риба, тъй като в момента са Петровите пости.