Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор финанси Иван Василев са проверили 24 обществени поръчки. От тях 23 имат проблеми, а 21 са определени като незаконосъобразни. Сред тях са проектите за реконструкция на булевардите "Скобелев", "Мария Луиза" и "Копенхаген", обявиха Терзиев и Василев.

Столичният кмет обясни, че обществените поръчки включват различен тип обекти – инфраструктурни, детски градини, ВиК, избор за надзор.

Като следваща стъпка, подчерта Терзиев, всичките тези обществени поръчки ще бъдат спрени.

"Ще започнем работа по тези проекти веднага", допълни той.

Терзиев посочи, че Столична община е един от най-големите възложители на обществени поръчки в България.


Заместник-кметът в направление "Финанси и здравеопазване" Иван Василев каза, че е много важно все повече фирми да могат да участват в обществените поръчки, които общината организира. В момента се разработва електронен регистър, в който всяка една фирма да може да се записва и да получава информация.

Целта е да се увеличи конкуренцията. "Не трябва пазарът да бъде капсулован", категоричен е Василев. Той уточни, че част от тези обществените поръчки, които са спрени или предстои да бъдат спрени, са за булевардите "Копенхаген" и "Скобелев".

Заместник-кметът по финансите подчерта, че прекратяват порочни практики, свързани с аворитизиране на фирми и субективизъм. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, БНР