/ БГНЕС
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил посети градежа на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния квартал „Люлин 9“.

БГНЕС

Патриархът беше посрещнат от членове на църковното настоятелство, настоящия и бивш кмет на община „Люлин“. Те го запознаха с етапите на строителството. Бъдещата църква се изгражда изцяло с дарения на местните хора.

Патриарх Даниил отслужи света литургия в Дивотинския манастир

Патриарх Даниил отслужи водосвет. „Ние, човеците сме предназначени да бъдем храм Божий и за де се осъществи това ние се нуждаем от освещаване, нуждаем се от Божията помощ и благодат. Без Божията благодат и без Бога не можем да бъдем човеци!, каза той, обръщайки се към миряните.

БГНЕС

Патриарх Даниил отбеляза, че храмовете са местата, където трябва да се случва срещата с Бога. „Без Бог сме едно уродливо подобие на това, което Господ е замислил да бъдем. Носим Божия образ, но изкривен и увреден. Не такова е нашето предназначение“, подчерта той.

БГНЕС

Строящата се църква носи името на последния духовен водач на Българската православна църква преди падането ни под османско иго патриарх Евтимий, живял през ХІV век. Той е създател на Търновската книжовна школа.

Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Патриарх Евтимий е начело на защитата на Велико Търново през 1393 г., след което е изпратен на заточение в Бачковския манастир, където умира през 1402 или 1404 г. Той е канонизиран за светец и паметта му се почита на 20 януари.

БГНЕС

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС