150 години просветно дело ще отбележи град Шивачево. По този повод СОУ "Георги Каравелов" - Шивачево стартира „Каравелови дни - 2010". Те ще се проведат от 5 до 15 октомври и включват различни инициативи, в които ще участват ученици, учители и представители на местната общност.

В чест на юбилея ще бъдат открити нови кабинети и зали. Създаването им е станало възможно благодарение на въведената система на делегираните бюджети в образованието. Ще отворят врати  конферентна зала с 40 места, основно ремонтиран и новообзаведен физкултурен салон за учениците от начален курс, четвърти кабинет по информац

ионни технологии.

Сред инициативите, посветени на празника, са постановката на училищното театрално ателие „Пет сцени от живота на едно 150-годишно училище", художествена изложба с картини от колекцията на семейство Каравелови, празнична дискотека, спортни прояви и конкурси. Предвидена е и среща на три поколения учители и ученици.

Днес в СОУ „Георги Алексиев Каравелов" - Шивачево учат 540 ученика, с персонал 50 души, от които 40 учители. Учебната година в училището е започнала с модерна система за оповестяване - училищен електронен звънец, който изпълнява и функциите на училищно радио.