Общински съвет Сливен взе решение да вдигне паричната стойност на наградите, които се връчват на изявени граждани.

Така едновременно със званието почетен гражданин на Сливен освен почетен знак, значка, диплом и карта, носителят ще получава и двойно по-голяма от досегашната парична премия. Съветът определи нейния размер на 4 хиляди лева.

В мотивите към решението вносителят Марин Кавръков посочи, че са настъпили значителни увеличения в доходите на населението и за това е необходимо да се промени размера на паричните награди по Наредбата за символика на община Сливен. Той заяви, че не е възможно на всевъзможни модни конкурси да се раздават награди, а в същото време наградите на хора, които са почетни граждани на Сливен и са работили години на ред да бъдат толкова ниски.

Общинският съветник Соня Келеведжиева предложи комисията по символика да съобрази икономическите реалности, тежестта и значимостта на всяка една награда и да изготви формула за паричните стойности на наградите, за да не се налага актуализация на парче всяка година.



Общинският съвет прие размера на паричното изражение на общинските награди в следния вид: Награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” – 2 500 лева, Почетен знак „За граждански принос” – 3 000 лв,

Награда "Д-р Иван Селимински", която се присъжда се за цялостен принос за постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край – 1 500 лв, награда за стопанска инициатива "Добри Желязков" – 1 500 лв. Премиите на наградите Награда "Аргира Жечкова", "Сирак Скитник", "Дамян Дамянов" и „Милосърдие” бяха изравнени на 1000 лв.