Младата състезателка на шахматен клуб „Шумен 05“ Нона Мирчева спечели право на участие на световно първенство, в дисциплината класически шах. Нона постигна това право с изключително добро представяне на състезанията през годината и спечеленото първо място на Държавното първенство в Пловдив в класическия шах до 18 години. Световното първенство тази година ще се проведе през есента в Уругвай, а Нона е първият шуменец от поне 15 години, спечелил правo на участие на най-престижния международен шахматен форум. Освен това младата и талантлива шахматистка може да участва и на европейските финали през годината, които ще се проведат в Румъния.

Участието на Световното първенство на млада шуменка обаче не е сигурно – Клуб „Шумен 05“ не разполага с достатъчно голям бюджет, който да обезпечи разходите на Нона и личния й треньор Атанас Димитров за Уругвай.Българската шахматна федерация също е в затруднено положение и няма как да подкрепи младия талант от Шумен. Нужната сума е около 5 000 лева. От ръководството на клуба потърсиха и съдействието на Община Шумен, като за целта поискаха целево финансиране в размер на 5 000 лв. Докладната записка вече е входирана в администрацията, а шахматистите очакват бърз отговор.  Ако средствата не бъдат отпуснати от общинското ръководство шахматистите ще бъдат изправени пред риска Нона да не може да вземе участие на световните финали.


Клубът разчита и на подкрепа от шуменската общественост, за да може младият талант да представи Шумен и България в Южна Америка Нона е пределно амбицирана да продължи да се занимава с любимия си спорт, като казва, че за първи път сяда пред черно бялата дъска преди десетина години. „Това е мисловна игра, а аз обожавам да мисля и да разсъждавам. Шахът те научава да предвиждаш ходове в бъдещето, а това е и много полезно в живота. Като дете не осъзнаваш, че шаха може да те промени по такъв начин, в началото е само играта, но след това става нещо по-голямо“, споделя Нона Мирчева, която печели медал още в първото си официално състезания. Тя допълва, че желае изключително много да има възможността да участва на първенството в Уругвай.

Атанас Димитров - личният треньор на Нона споделя, че тя в действителност е талантлива и отдадена на шахмата.  По думите му, спечеленото право на участие на световните финали е голям престиж за Шумен. „Организацията е трудна, има проблем с лиценза на федерацията ни, а и финансовия въпрос е сериозен“, споделя Димитров. 


Желаещите да подкрепят Нона Мирчева и тя да може да участва на Световното шахматно първенство в Уругвай в началото на септември могат да сторят това дарявайки средства на  банковата сметка на шахматния клуб „Шумен 05“ -  ПИБ АД

IBAN BG41FINV91502016973447