Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно
62451

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно
  • Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно

6 комисии ще правят цялостен оглед на подобектите по шестте лота за рехабилитация на улиците в Шумен, която беше извършена със средства от облигационния заем. Това заяви по-рано днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. До края на месец март комисиите трябва да излязат с доклади, в които да бъдат посочени нередностите и некачествените участъци ако има такива. „Всеки, който желае да подаде сигнал за лошо качество на извършената работа, може да го направи, а сигналите ще бъдат подавани на комисиите, за включване в проверката", заяви още инж. Йонков. Той добави, че задача на комисиите е да огледат и всички видове дейности, съгласно договорите за изпълнение -състояние на асфалтобетоновите настилки, пукнатини, неравности, набраздяване, деформации, грапавини, състояние на новоизградените тротоарни настилки и т.н.

След приключване работата на комисиите, докладите и всички подробности по тях ще бъдат изпратени до изпълнителите , заедно със срокове за отстраняване на нередностите, съгласно Закона за устройство на териториите. Той добави, че улиците ще се инспекцират два пъти в годината, докато изтече гаранционният срок.„Така ще бъде всяка пролет и всяка есен, докато изтече 5 годишния гаранционен срок", каза Йонков.

Той обясни, че ако някоя от фирмите, не отстрани дефектите в срока, който ще им бъде поставен се пристъпва към усвояване на част или цялата гаранция. „Гаранциите са 3% от общия обем без ДДС на изпълнените строително-монтажни работи" , обясни зам.-кметът. Ако тези суми не стигнат общината има право по съдебен ред да си поиска всички необходими средства за отстраняване на пропуски, щети и дефекти.

По думите на инж. Йонков, първата комисия вече е започнала работа вчера.

Относно пролетните ремонти на улиците в града той каза, че документите за подписване на договори с фирмите изпълнители са готови, единствено се изчаква повишаване на температурите за да се започне работа. Общо 900 000 лв. са средствата за ремонт на 75 улици и улични обекти в град Шумен. 500 000 пък са отделени за селата в общината. Всички средства са от реализирани икономии по облигационния заем.