Парите по сделката за недостроената сграда на Търговския дом в центъра на Шумен към момента не са преведени, съобщи за Дарик зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев. Според решението на общинския съвет от септември краен срок за плащането на сумата от 5 867 500 лв. трябва да се извърши не по-късно от 15 октомври.

Понеже 15 октомври е събота, за краен срок се счита първият работен ден след това - 17 октомври, понеделник, уточни Генчев. Той допълни, че от известно време не поддържа контакт с потенциалният инвеститор, но дори при последните му разговори винаги е получавал утвърдителен отговор, че плащане ще има.

Oбщина Шумен проведе търг за продажба на своята част от Търговския дом през юни, който бе спечелен от единствения кандидат-купувач фирма „Юнайтет финанс ХМВС Груп - Плиска". Тя бе представлявана от Любомил Хаджиниколов, който пък е изпълнителен директор на немския концерн „Дорш" за Източна Европа, проявил интерес към недостроените сгради в центъра на Шумен и плануваше да обособи там модерен търговско-развлекателен комплекс. Дарик се опита да се свърже с Хаджиниколов, но той не отговаря на телефонните обаждания.

След изтичането на срока местната администрация ще задържи депозираните за участието в тръжната процедура 100 000 лв.