Леден запор от двете страни на Дунав, има опасност за плавателните съдове
50459

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Леден запор от двете страни на Дунав, има опасност за плавателните съдове
  • Леден запор от двете страни на Дунав, има опасност за плавателните съдове

Необичайна ситуация по Дунав създава риск за много плавателни съдове по реката. В момента между Пристанище Запад и Пристанище Изток, или иначе казано точно в участъка, който включва предимно крайбрежната ивица на Русе няма ледоход, а само крайбрежен лед. От двете страни обаче има леден запор, т.е реката е замръзнала напълно-нагоре по течението това е участък от 20 км., надолу продължава до Силистра.

Опасен е този запор, който може да тръгне надолу по течението към Дунав мост, защото може да помете и смачка плавателни съдове и понтони, обясни директорът на „Морска администрация” капитан Георги Иванов. За да се избегне риска, повечето кораби и плаващи устройства са изместени в Пристанище Изток.

За обезпечаване сигурността на останалите съдове, БРП осигурява дежурство с корабите „Витоша” и „Васил Друмев” и при необходимост трябва да окаже помощ на бедстващите съдове. Дирекция „Морска администрация” извършва денонощно наблюдение за движението на леда и при струпване на ледени блокове в района на Дунав мост, незабавно ще информира „Гранична полиция” и областния управител на Русе за спиране на движението по моста. То би било опасно, защото ледените блокове създават опасност за колоните на моста.

Взето е решение също да се създаде авариен резерв от чували и пясък за изграждане на защитни диги в случай на опасност от наводнение.